La ruta dels 5 castells càtars al sud de França
Por: RACC Blog
En la rutaRACC que vam fer a La ‘Cité’ de Carcassona i més enllà de les muralles, vam decidir dedicar tres dies del nostre viatge a conèixer els castells càtars i el que van significar per al territori i la seva història. La ruta dels castells càtars ofereix un conjunt de fortaleses edificades a les muntanyes de Corbièras, que se situen a la fi de les guerres civils del segle XIII. El rei de França va decidir reforçar i millorar els castells de la zona per mantenir el control del territori i la defensa de la vall de l’Aude i el Llenguadoc, davant dels atacs de les tropes d’Aragó i la frontera de les muntanyes de Corbièras.
En aquesta sortida, pugem a bord de l’Škoda Scala, el nou vehicle de la marca txeca per competir amb els seus companys: Seat León o Volkswagen Golf. El nou compacte d’Škoda ha nascut per ser un referent en el sector, i destaca en aspectes com la tecnologia, l’espai o el disseny, entre altres. El nou Scala té un disseny esportiu i elegant, amb un maleter important per a la família: 467 litres.
Aquesta ruta està especialment pensada per als que tenen previst fer una escapada al sud de França, en direcció a la Provença i la regió de l’Aude. La ruta dels castells càtars es pot fer en pocs dies i pot ser una bona opció per fer una parada a França, si us dirigiu al nord d’Europa.
Els 5 castells a la zona de Carcassona
Les fortificacions que trobareu a la zona de l’Aude estan en força bon estat de conservació i us permetran gaudir d’unes vistes privilegiades. Podeu veure tots els castells d’una tirada, però es recomana que com a molt se’n visitin tres per dia. La distància més llarga entre ells és de 30 km:
- Castell d’Aguilar: Aquest castell ha suportat bé el pas del temps, per la qual cosa podreu apreciar-ne bé la forma. Es troba en una reserva natural i les vistes que ofereix són espectaculars, alguns dies s’hi arriba a veure el mar al fons. El 1230 es convertí en fortalesa reial, situada a la nova frontera entre el Regne de França i d’Aragó, i no fou fins al Tractat dels Pirineus que començà a perdre el seu valor.
- Castell de Perapertusa: La fortificació va estar en mans dels comtes de Besalú, del comte de Barcelona, dels reis d’Aragó i, el 1240, passà a formar part del domini del rei de França. A partir d’aquesta època el castell guanyà importància com a punt estratègic de la frontera. El bon estat actual és gràcies a la conservació que se’n va fer fins a la Revolució Francesa.
- Castell de Puillorenç: El rei francès va prendre poder de la fortificació vora el 1250, com a punt important de defensa de la zona sud de les tropes franceses. Diu la llegenda que una dama de blanc es passeja encara per les muralles del castell quan la boira baixa.
- Castell de Quéribus: Aquest castell va pertànyer als comtes de Barcelona, al rei d’Aragó i, finalment, al rei de França. Hi van fer parada alguns càtars durant les croades.
- Castell de Termes: Aquest castell sí que va estar implicat en la lluita contra els càtars. Va ser assetjat el 1210 i, després d’alguns mesos, quan ja s’havien quedat sense aigua, Raimond de Termes va rendir la seva fortalesa. Va tenir un paper rellevant el 1228, quan es va convertir en frontera entre França i Aragó.
Totes aquestes fortificacions van tenir una funció clara de defensa, amb la finalitat de protegir la frontera sud del regne de França amb l’Aragó i, posteriorment, Espanya. Un temps més tard, la Pau dels Pirineus va traslladar la frontera francoespanyola fins al límit dels Pirineus. En perdre aquest poder estratègic, els castells de la zona es van anar descuidant progressivament.
El nou Škoda Scala ens ha portat a tot arreu amb comoditat, i ens ha permès carregar totes les maletes de la família sense problemes, i això que és del segment C. Permet una conducció àgil i amb alertes, important per quan creus que pots seguir conduint però realment estàs cansat i has de fer una aturada.
Una ruta per fer tot l’any
Aquesta ruta la podeu fer a l’estiu i la primavera, època en què gaudireu del bon temps i les altes temperatures a la regió, això sí, amb una afluència important de turistes. La tardor és, potser, la millor època de l’any per fer-la, es tracta d’evitar els dies de pluja o d’anar-hi ben equipats. Tingueu en compte que a partir de finals d’octubre els castells estan tancats fins ben entrat el mes de març. Durant aquests mesos podreu visitar-los igualment, però sense possibilitat d’accedir a l’interior de les fortificacions.
A l’hivern també la podreu fer sense problema, però tingueu en compte que, per la seva ubicació, hi ha dies en què hi bufa vent de tramuntana i haureu d’anar ben abrigats.
Els horaris habituals de visita són de 10 del matí a 6 de la tarda.
Com s’hi pot arribar?
Els cinc castells d’aquesta ruta estan situats a la zona de Perpinyà, Narbona i Carcassona, així que hi podreu arribar per carreteres principals, de manera ràpida i còmoda. Als trams finals de cadascuna de les fortificacions hi trobareu carreteres estretes i amb força pendent, però els accessos estan en bon estat i ben indicats, no patiu, no us perdreu ;) Sota la fitxa tècnica de la ruta trobareu el mapa amb les ubicacions exactes dels cinc castells càtars. Per anar sobre segur, planifiqueu la ruta abans de sortir i calculeu l’estona que hi dedicareu. Aquesta és una bona manera de no perdre el ritme i d’aprofitar els tres dies que dedicareu del vostre viatge. Bon voyage!
Fitxa de la ruta
Sortida | Puilllorenç, França |
Destí | Termes, França |
Distància | 94,1 km |
Temps | 3 dies (recomanat) |
Dificultat | Mitjana |
Despesa de combustible | 10 € (cost estimat) |
Dades tècniques | Škoda Scala |
Us animeu a fer aquesta ruta? Si descobriu nous punts d’interès, deixeu un comentari o compartiu-los amb l’etiqueta #RutaRACC