Barretes energètiques: bones per a la salut i fàcils de fer a casa!
Per: RACC HolaBICI

Qui més qui menys ha utilitzat un gel o una barreta energètica en alguna sortida. Et donen aquest puntet d’energia extra que et permet acabar la ruta en bon estat, i això millora moltíssim l’experiència d’anar amb bici, però has pensat mai a fer-te-les tu mateix/a? Aquí tens un parell de receptes per cuinar-les.
L’alimentació és clau per mantenir-nos en forma. El que mengem i quan ho fem és bàsic a l’hora d’exigir-nos uns resultats determinats en els nostres entrenaments.
Utilitzar regularment la bicicleta també té beneficis immediats per a la nostra salut, però el resultat és encara millor si complementem aquesta activitat amb una bona dieta. I no només això: també són molt importants per als ciclistes una bona hidratació i els nutrients, que desenvolupen un paper molt important en el nostre benestar. Les barretes energètiques ens ajuden a incorporar aquests nutrients de manera natural en els moments més necessaris.
Hi ha moltes receptes de barretes energètiques que varien en funció del sabor i dels ingredients que utilitzem. Una de les més populars és la de civada, un dels cereals amb més contingut proteic i perfecte per combatre el restrenyiment, que aporta greixos saludables a l’organisme, és ric en hidrats de carboni, cuida el sistema nerviós i és una bona font de vitamina B i minerals. Complet, oi?
Una altra variant també molt estesa és la barreta de fruita seca, que ens omplirà d’energia i està carregada de moltes altres propietats (beneficia la salut òssia, ajuda a combatre l’ansietat, etc.). Aquí et deixem un parell de receptes ben senzilles de les dues variants de barretes:
Barretes energètiques amb civada i plàtan
Encén el foc i posa-hi una paella amb una mica d’oli. Afegeix-hi la civada i torra-la durant uns 20 minuts.
Tritura uns plàtans en un bol gran, fes-los puré i incorpora-hi la civada torrada barrejant bé els dos ingredients.
Introdueix-hi una mica de vainilla, canyella i mel. D’aquesta manera, aconseguiràs que la mescla quedi consistent i ben lligada.
Pots afegir-hi llavors, fruita seca, nabius o panses per donar més sabor a les barretes.
Acaba de remenar bé tots els ingredients i introdueix la massa creada en un recipient quadrat o rectangular.
Aixafa la mescla intentant que quedi compacta i deixa que es refredi a temperatura ambient.
Fica el recipient a la nevera durant tres hores.
Treu el recipient amb la mescla i talla-la en diferents trossos de grandària similar i podràs gaudir de les teves barretes energètiques de civada.
Barretes energètiques de fruita seca
Folra un motlle rectangular amb paper de forn, afegeix-hi una mica d’oli de gira-sol i deixa’l apartat. Amb un ganivet, pica la fruita seca en trossos petits.
Posa una mica d’oli en una paella i afegeix-hi la fruita seca picada. Inclou també flocs de civada a la paella i daura-ho tot durant cinc minuts.
Empolsa-hi una mica de canyella i remena tots els ingredients a foc mitjà.
Ara abaixa el foc, afegeix-hi la mel i remena diverses vegades la mescla fins que quedi ben lligada i uniforme.
Recupera el motlle de l’inici i posa-hi la mescla preparada (pressiona-la amb l’ajuda del paper).
Embolica la mescla amb el paper i, posteriorment, amb paper de plàstic transparent.
Fica el motlle a la nevera durant dues hores.
En acabat, treu el motlle i talla la massa a parts iguals per poder assaborir aquestes barretes energètiques casolanes amb fruita seca.