Il·lumina’t bé, ara que venen dies de menys llum

Per: RACC HolaBICI

“Winter is coming”, deien a Joc de trons. I si ve l’hivern, venen dies més curts i més foscos. Per pedalar amb tota seguretat has de tenir els recursos necessaris, i il·luminar-te bé és un dels més importants, tant dins com fora de la ciutat. I no tots els llums són iguals!

Molt sovint t’agafa per sorpresa… Surts a fer qualsevol ruta o encàrrec amb la bicicleta i, si trigues una mica més del compte, se’t fa de nit. T’ha enxampat de ple la foscor. Tenir sempre una bona il·luminació a la bici és imprescindible per veure amb claredat el camí i també perquè els altres vehicles et vegin a distància i puguin planificar les seves maniobres en funció dels teus moviments. De fet, en el ciclisme, és més segur ser vist que la teva pròpia visió.

Tingues en compte que en aquesta època de l’any la boira, que dificulta encara més la visibilitat, té una presència important. I les normes de circulació en la majoria dels països obliguen a portar llums a la bicicleta entre el capvespre i l’alba, com és lògic. Nosaltres allarguem aquesta recomanació a tot el dia, perquè no saps mai quan entraràs en un carrer ombrívol on necessitaràs anar ben il·luminat, encara que sigui de dia.

Hi ha un enorme ventall de possibilitats a l’hora de trobar una il·luminació eficaç al teu gust i a la teva mida. Per estalviar-te ensurts, aquí et deixem alguns consells sobre llums per a la bici.

Llums davanters

Han de ser brillants (consulta la secció de lúmens) i tenir un focus que il·lumini la carretera o el camí. La majoria de llums davanters per a bicicletes es munten sobre el manillar o a la forquilla fàcilment amb un parell de cargols o una anella. No necessites ser-ne cap expert.

Gairebé tots són recarregables per USB, com els mòbils, però també n’hi ha de dinamo… I no, no és cap anacronisme. Les dinamos han millorat considerablement i ja no són aquelles peces que frenaven la roda per proporcionar una llum tènue i parpellejant mentre pedalàvem. Ara (i des de fa força temps), les dinamos, que gairebé no freguen gens, s’instal·len a l’interior del rodet de la roda, normalment la davantera, i ofereixen una llum constant i bastant important, tant davant com darrere, gràcies a un petit acumulador que manté el far encès encara que ens aturem uns minuts, per exemple, en un semàfor.

Hi ha una gran varietat de llums alimentats de manera electromagnètica, sense fregament. Són una mica més cars que els LED, però t’estalvien haver d’estar pendent de la bateria que els pugui quedar i poden estar sempre encesos. Encara que, amb l’arribada al mercat de les bicicletes elèctriques, moltes ja incorporen un bon sistema d’il·luminació integrat (davanter, posterior, llum de fre i, fins i tot, intermitents). S’encenen des del manillar i estan alimentats per la pròpia bateria de l’e-bike.

Llums posteriors

El seu únic propòsit és que et vegin els vehicles que venen per darrere, que no és poc. S’instal·len a la tija del seient o al portaequipatges posterior i han de ser vermells, iguals que els de la resta dels vehicles.

La gran majoria de llums compta amb diferents modes: diversos tipus d’intermitència, ràfega…, però, si vols la nostra opinió, millor deixa’l estàtic. Que tots els altres conductors pensin que es tracta d’una moto de gran cilindrada.

Llums per a BTT

Ens encanten els arbres però en aquest sentit ens van en contra, perquè acostumen a tapar la llum natural o la que prové de les urbs més properes. És important que tinguis uns llums ben potents que et permetin identificar els obstacles amb precisió.

Dins la ciutat n’hi hauria d’haver prou amb 200 lúmens per als desplaçaments diaris, ja que els carrers solen tenir enllumenat públic. Però si surts a pedalar enmig de la natura, te’n faltaran més.

Els ciclistes de muntanya necessiten al voltant de 1.500 lúmens per pedalar amb més seguretat. I no t’oblidis de revisar bé la durada de la bateria, perquè si un llum només projecta 200 lúmens durant mitja hora i el teu viatge és més llarg… et quedaràs a les fosques!

Altres opcions d’il·luminació

No et conformis amb el llum del davant i del darrere. Pots fer molt més per il·luminar-te correctament sense arribar a semblar una atracció de fira.

Començarem pels catadiòptrics. Sí, aquelles peces de plàstic, generalment ataronjades, que s’entrellacen als nostres radis i venen amb la bici quan la compres. Molts usuaris els treuen pensant que queden poc atractius, però la veritat és que són una peça imprescindible de la bicicleta, perquè et donaran una visibilitat que acostuma a passar desapercebuda: la lateral, que és tan important com la posterior o la davantera, i fins i tot més, potser.

Val la pena portar llums addicionals als tirants de la jaqueta, penjats de la motxilla o instal·lats al casc. Hi ha llums intel·ligents, amb detecció de trànsit, que brillen encara més si s’acosta un cotxe. Kong, Lupin, Cateye o Garmin són algunes de les marques capdavanteres en aquest sentit, però estem parlant de sistemes que poden arribar als 120 €.

La millor il·luminació, i també la més barata

Poques vegades coincideixen, però, en aquest cas, la millor recomanació per il·luminar-te en ciutat és, a més, la més barata. Utilitza sempre una armilla reflectora. Pots optar també per un sistema de tirants d’alta visibilitat, que es guarda fàcilment a la butxaca.

Sigui com sigui, evita la roba de color negre o molt fosca i, si pots, porta roba específica per al ciclisme, perquè normalment té acabats i detalls reflectors a l’esquena, al pit i a les mànigues. I, sobretot, fes-nos cas: l’única armilla salvavides que funciona en sec és l’armilla reflectora.