La inversió en infraestructura ciclista és un gran negoci a llarg termini
Per: RACC HolaBICI

Els carrils bici de Barcelona en són un bon exemple: es calcula que el retorn econòmic del foment de la mobilitat amb bicicleta podria arribar al 45% en els propers anys.
El creixement de l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport diari sempre es fa molt més notable a les ciutats que inverteixen en una infraestructura que garanteixi la seguretat i la mobilitat dels ciclistes.
Els habitants de Barcelona ho saben perfectament. El 2017 va néixer el projecte “Bicivia”, una xarxa d’eixos pedalables metropolitans que l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha definit i dissenyat, conjuntament amb 36 municipis i administracions, amb l’objectiu de connectar, de manera ràpida, directa i segura, de nord a sud i d’est a oest, tota la ciutat. La xarxa s’ha desenvolupat ràpidament: avui ja s’ha assolit el 65% dels més de 550 quilòmetres previstos. I els resultats s’han vist immediatament: un 49% d’augment de l’ús de la bicicleta a la ciutat i els seus voltants entre el 2019 i el 2021.
Pel tram que connecta Barcelona amb Esplugues ja hi circulen unes 1.600 bicis al dia. I pel que uneix la Zona Franca amb la gran ciutat, unes 600. S’han invertit uns tres milions d’euros en aquestes obres, però el retorn en benefici social multiplicarà per 10 aquesta xifra en menys de 30 anys, segons calculen els especialistes en urbanisme i mobilitat. Per què? Senzill: es tracta d’una relació cost-benefici que s’obté a partir de factors com l’estalvi de temps en els desplaçaments, els impactes en la salut i l’efecte positiu en la reducció de la contaminació.
La comoditat i la rapidesa són dues de les principals raons per les quals moltes persones que utilitzaven fins fa poc altres modalitats de transport per moure’s per Barcelona s’han incorporat al ciclisme interurbà. Disposar de vies adequades per fer-ho ha estat fonamental perquè hagin pres la decisió.
Xavi Bach, investigador de l’Institut Metròpoli, va dir fa unes setmanes que la taxa interna de retorn d’aquesta iniciativa (és a dir, el mesurament dels rendiments futurs esperats de la inversió) serà del 45% en el cas d’Esplugues-Barcelona i del 32% en el de la Zona Franca, prenent com a referència els propers 30 anys en els dos traçats. La instal·lació de carrils bici no és una pèrdua de diners, sinó tot al contrari.