Sistemes de retenció infantil: què cal saber-ne?

Per: RACC

Sistemes de retenció infantil: què cal saber-ne?

Un dels moments més estressants de la vida dels pares i les mares és quan han de triar el sistema de retenció infantil (SRI) per al nou membre de la família, o quan l’han d’actualitzar a mesura que va creixent. Escollir l’adequat per a cada edat, pes i vehicle és la condició més important per no patir cap ensurt i viatjar tranquils.

Els sistemes de retenció infantil són els que comunament coneixem com a cadiretes o seients elevadors per a cotxe, que serveixen per protegir de lesions greus en cas d’accident, frenada o qualsevol tipus d’incident durant la conducció. Aquests sistemes han d’estar adaptats al pes i l’edat del menor, i s’han d’utilitzar obligatòriament fins als 135 cm d’alçada –hi ha països en què cal utilitzar-los fins als 150 cm– i fins a una edat d’entre 10 i 12 anys, depenent del físic de l’infant. El cinturó de seguretat d’un vehicle no és adequat per subjectar menors i, per tant, el sistema de retenció infantil és obligatori. No utilitzar-lo pot comportar sancions.

Aquests sistemes redueixen en més d’un 70% el risc de lesions greus o de mort en un accident, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Però, perquè siguin útils, cal fer-los servir correctament i mantenir-los sempre en bones condicions.

Els infants han d’anar sempre subjectes, encara que el trajecte sigui curt, amb la cadira ben ancorada al sistema. També hem de tenir en compte els coixins de seguretat (airbags) de què disposi el vehicle, i evitar posar la cadira a contramarxa sense haver-los desconnectat prèviament. Hem de revisar el sistema cada dia, fixant-nos especialment en possibles peces deteriorades, desgastades o trencades. I cal rebutjar totes les parts que no estiguin en perfecte estat o que s’hagin vist afectades per un impacte.

L’arnès ha d’anar sempre ajustat al cos i ben agafat a l’ancoratge, sense espais lliures. És per això que cal evitar que la roba de l’infant pugui crear bosses d’aire entre el cos i el cinturó.

Com podem triar un SRI?

Per triar el sistema ideal, cal tenir en compte l’edat, el pes i l’alçada de l’infant, seguint les indicacions del fabricant, que ens dirà quines són les característiques de cada model. La cadireta ha de ser compatible amb el nostre vehicle pel que fa a mesures i característiques, i apta per al seu sistema de retenció, com el cinturó o l’ISOFIX, atès que encara hi ha models antics que no en tenen (qualsevol vehicle nou ja incorpora ISOFIX).

Quins tipus de SRI hi ha?

Actualment ens regim per dues normatives: segons el pes, per la normativa europea (ECE R44/04), o segons l’alçada, pel reglament més recent (i-Size o ECE R129). Aquest aspecte ha de canviar abans que s’acabi el 2025, quan passarem a regir-nos únicament pel reglament R129.

Normativa ECE R44/04:

  • Grup 0 (fins a 10 kg, aprox. 0-9 mesos): bressols portabebès o cabassos.
  • Grup 0+ (fins a 13 kg, aprox. 0-15 mesos): cadiretes a contramarxa.
  • Grup 1 (9-18 kg, aprox. 1-4 anys): cadiretes amb arnès de cinc punts, cap endavant o a contramarxa.
  • Grup 2/3 (15-36 kg, aprox. 4-12 anys): seients elevadors amb respatller, utilitzats amb el cinturó del vehicle.

Normativa i-Size (ECE R129):

Aquesta normativa es basa en l’alçada del nen i no en el pes. Fomenta l’ús de cadiretes a contramarxa, fins als 15 mesos com a mínim, i és un sistema de màxima seguretat, atès que l’orientació és més segura. Amb aquesta nova norma s’homologuen els SRI de manera que s’universalitza el seu ús en les places i-Size de qualsevol vehicle, estandarditzant i reduint la classificació anterior. Per passar aquesta classificació s’endureixen els sistemes de crash-test i s’amplien als cops laterals, la qual cosa fa que les cadiretes siguin encara més segures.

Albert San Andrés per RACC.