Guia per entendre les zones de baixes emissions

Per: Deyanira García

El 2021, el Govern va aprovar la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica amb la finalitat de, entre altres mesures, contribuir a la reducció de la contaminació i afavorir la conservació mediambiental.

Un dels temes que aborda aquesta llei és que alguns ajuntaments estan obligats a determinar una àrea on la circulació estigui restringida per als vehicles més contaminants. Però, sabem quines localitats i quins vehicles afecten? Quina sanció es rep per circular sense aquest permís dins aquestes àrees limitades? Tot seguit, resolem els dubtes.

Què són les zones de baixes emissions?

Les zones de baixes emissions (ZBE) són les àrees d’una ciutat on l’accés, la circulació i l’estacionament estan especialment regulats per als vehicles més contaminants. Tot i que, depenent de l’ajuntament, hi ha matisos. Per exemple, a Madrid es permet accedir-hi per estacionar, i també es permet accedir-hi a residents.

A Espanya, aquesta limitació ve determinada pel distintiu mediambiental, definit i gestionat per la Direcció General de Trànsit (DGT).

Amb aquesta mesura es vol millorar la qualitat de l’aire, a més de reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.

Quines són les ciutats amb zona de baixes emissions?

Totes les ciutats amb un cens superior a 50.000 habitants, o amb més de 20.000 habitants on se superin els valors contaminants marcats pel Reial decret de la qualitat de l’aire, han de comptar amb una ZBE.

Tot i això, cada ajuntament serà l’encarregat de determinar com aplica aquesta restricció, sempre que estigui dins d’unes normes comunes per a tots.

Des de quan està en vigor?

Des de l’1 de gener del 2023, tots els municipis que compleixen amb les característiques esmentades estan obligats a delimitar aquestes zones. Però el cert és que encara no tots les tenen actives. Per això, el Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Democràtic ha concedit un termini de 18 mesos perquè s’apliqui aquesta normativa.

Com se senyalitzen aquestes zones?

Les àrees amb accés restringit per als vehicles més contaminants estaran indicades amb aquest nou senyal:

A més a més, la informació dels vehicles que sí que tenen permès l’accés s’indicarà a través d’un senyal complementari, normalment ubicat sota d’aquest, i representat amb els distintius mediambientals.

Com sé si afecta el meu vehicle?

Alguns propietaris de vehicles desconeixen quin és el distintiu mediambiental. Per sortir de dubtes, el millor és consultar-ho a través del portal de la DGT.

Tot i això, informem que si el vehicle en qüestió no té distintiu, es veurà afectat sense excepció per aquestes restriccions. Per a la resta, tal com s’ha indicat anteriorment, seran els mateixos ajuntaments els que determinin les limitacions, per tant, caldrà consultar detalladament els permisos per a cada ciutat.

Quins són els distintius mediambientals?

Hi ha cinc supòsits, tant per a motos com per a cotxes:

  1. Sense distintiu: són els vehicles que més patiran la restricció, ja que es consideren altament contaminants i no podran entrar a les ZBE.
  2. 2. Etiqueta B: de color groc. Inclou turismes i furgonetes de benzina matriculades a partir del 2000 i dièsel des del 2006.
  3. 3. Etiqueta C: de color verd. Engloba els turismes i les furgonetes de gasolina matriculats a partir del 2006 i dièsel des del 2014, i vehicles de més de 8 places i transport de mercaderies des del 2014.
  4. Etiqueta ECO: els vehicles híbrids endollables que no superin els 40 km d’autonomia, els híbrids no endollables, els propulsats per gas natural o gas liquat del petroli tenen aquest distintiu.
  5. Etiqueta 0 emissions: Identifica els vehicles més eficients. Inclou els vehicles elèctrics de bateria, vehicles elèctrics d’autonomia extensa, vehicles híbrids endollables amb un mínim de 40 km d’autonomia i vehicles de pila de combustible.

Com puc aconseguir l’etiqueta?

Per sol·licitar el distintiu, el primer que hem de fer és assegurar-nos de quina és l’etiqueta que correspon al vehicle. A través de la pàgina web de la DGT podrem fer aquesta consulta i també veure com sol·licitar-la.

Si el vehicle té dret a distintiu ambiental, el podrem sol·licitar a través de:

  • Les oficines de Correus.
  • Xarxa de tallers de la Confederació Espanyola de Tallers (CETRAA) i altres tallers autoritzats.
  • Gestors administratius.
  • Institut d’Estudis d’Automoció (IDEAUTO).
  • En el cas de flotes, a través de l’associació Ganvam.

El cost de l’etiqueta és de 5 euros, i aquest import es pot incrementar per les despeses d’enviament i gestió.

On es col·loca el distintiu?

La DGT no determina que la col·locació del distintiu sigui obligatòria, però alguns ajuntaments sí que ho estableixen com a imprescindible. Per evitar sobresalts, recomanem portar-la visible, al lloc reservat. Aquest és l’angle inferior dret del parabrisa davanter. En cas de no tenir-ne, com passa a les motos, s’haurà de situar a qualsevol lloc visible.

Aquest distintiu serveix per viatjar a l’estranger?

Aquest distintiu és vàlid per a la circulació dins d’Espanya. Algunes ciutats europees també tenen zones de circulació restringides, però, en el cas que hi hagi d’anar, t’hauràs d’informar dels requisits que s’apliquen a cada país.

Quina és la multa per entrar en una zona de baixes emissions?

Circular per una ZBE quan no és permès es considera una infracció greu. Així, la multa podria pujar fins als 200 euros.

Quines són les zones de baixes emissions de Catalunya?

A Catalunya ja hi ha zones de baixes emissions implementades, principalment a l’àrea metropolitana de Barcelona. Precisament aquesta ciutat va ser de les pioneres, establint una ZBE a les rondes. Més tard, aquestes mesures es van estendre a altres territoris.

Actualment, aquests són els llocs de Catalunya on ja és vigent la ZBE:

  • Barcelona
  • Cornellà de Llobregat
  • Esplugues de Llobregat
  • L’Hospitalet de Llobregat
  • Sant Adrià de Besòs
  • Sant Cugat del Vallès
  • Sant Joan Despí

Aquestes no seran les úniques localitats amb ZBE, ja que molts ajuntaments de ciutats mitjanes estan estudiant sumar-se a aquesta normativa.

Per què són necessàries les zones de baixes emissions?

La implantació d’una zona de baixes emissions té un gran efecte a l’hora de reduir els nivells de contaminació de les ciutats.

Però la reducció en l’emissió de gasos contaminants no només té un impacte mediambiental, ajudant a alentir l’escalfament global o l’efecte hivernacle, sinó que també és favorable per millorar la salut de les persones. I és que està demostrat que com més baixos són els nivells de gasos, les persones milloren els seus índexs cardiovasculars i respiratoris.

A més, la pol·lució també afecta els ecosistemes, arribant fins i tot a alterar les aigües o el sòl, per la qual cosa hi ha el risc d’absorbir-la a través de la cadena alimentària.

Cal destacar que amb les restriccions també es fomenta l’ús del transport sostenible i la renovació del parc automotor dins de les ciutats.

Sigui quin sigui el teu cotxe, recorda que pots contractar la teva assegurança amb el RACC.