El 67% dels vianants parla per WhatsApp pel carrer

Por: RACC Blog

Qui pot resistir-se a la temptació de mirar la pantalla quan sentim el soroll del mòbil? Aquesta “inofensiva” pràctica ens pot costar la vida si circulem amb cotxe o, fins i tot, si caminem. A dia d’avui, les distraccions ja són la primera causa d’accidentalitat viària, superant l’excés de velocitat. El 67% de vianants admet que parla per WhatsApp pel carrer. Val la pena assumir aquest risc?

L’ús del mòbil afecta a tothom

La Fundació RACC ja va alertar el 2008 que les distraccions provocades per l’ús del telèfon mòbil són les més complexes per als conductors ja que comporten una desatenció visual, auditiva, biomecànica i cognitiva. I ara amb un nou informe (ja en plena revolució de l’ús dels telèfons intel·ligents) posa de manifest que aquesta tecnologia, a més de provocar accidents de forma directa, també limita la capacitat de reacció d’altres usuaris de la via com són els vianants.

L’ús del mòbil, a més de provocar accidents de forma directa, també limita la capacitat de reacció d’altres usuaris de la via com són els vianants.

Un de cada 4 conductors declara utilitzar el mòbil “sovint” o “sempre” mentre condueix (un 26%); un 50% de vianants també ho admeten, mentre que els motoristes reconeixen ser més prudents: només un 8,7% en fan ús.

Davant l’allau de tecnologia mòbil, avui han sorgit propostes de tota mena. La ciutat xinesa de Chongquing, per exemple, ha ideat un carril exclusiu on els vianants que no siguin capaços de guardar el mòbil a la butxaca puguin passejar amb tota tranquil·litat i seguretat. Així, si no algú parla per WhatsApp mentre camina, no li passarà res. Al nostre país, a Múrcia es van instal·lar fa uns mesos senyals horitzontals pintats al passos de vianants per advertir de la perillositat que suposa utilitzar el mòbil o escoltar música amb els auriculars quan es creua un carrer.

T’interessa aquesttema? A la Revista del RACC del mes de desembre pots ampliar informació sobre aquest tema, a més de consultar altres articles interessants.

Creativitat: Ferran Morales