Compres per internet: què pots fer si t’estafen

Per: Deyanira García

Un sol clic. Aquest gest tan habitual avui dia pot ser el primer pas per deixar la porta oberta a la part més fosca de les compres per internet: les estafes.

Des de falses botigues virtuals, ofertes irresistibles o missatges per xarxes socials de comerços suposadament de debò. Tot està acuradament elaborat perquè no es noti l’engany i es posi en perill la seguretat financera i la privadesa dels compradors.

Una de les millors maneres d’evitar aquests fraus és estar ben informats sobre les darreres tàctiques dels ciberdelinqüents i conscienciats de la importància de ser prudents a l’hora de donar dades personals per internet.

Quines són les pautes per evitar riscos de ser una víctima?

El primer que cal saber és que ningú no està exempt de caure a les xarxes dels ciberdelinqüents. Tot i això, els riscos es poden minimitzar si:

  • Es compra a llocs web coneguts i fiables.
  • La compra es fa mitjançant una connexió segura.
  • Es verifica l’autenticitat dels mails: no fer clic en enllaços ni descarregar fitxers adjunts de correus sospitosos o desconeguts.
  • Es fan servir mètodes de pagament segur, que no solen demanar la informació del compte bancari. En cap cas no haurien de sol·licitar dades confidencials.
  • Es revisen periòdicament els moviments bancaris.
  • S’utilitzen contrasenyes fortes i diferents per a cada compte.
  • No es comparteix informació confidencial.
  • S’aplica una autenticació de dos factors.

Si es té el mínim dubte d’haver estat víctima d’un frau, cal comunicar-ho a les autoritats competents.

Com es pot saber si el web és segur?

Determinar si un lloc és segur és crucial per garantir la seguretat de les nostres dades.

Per això, és recomanable accedir als webs a través de cercadors i no mitjançant els enllaços que puguin arribar per correu electrònic o SMS.

Per avaluar la seguretat d’una pàgina podeu seguir aquests passos:

  • Verifiqueu si l’URL del lloc comença amb HTTPS. Aquesta “S” final indica que la connexió està xifrada i, per tant, és més segura.
  • Si a la barra d’adreces del navegador apareix un cadenat, significa que la connexió està xifrada, cosa que és sinònim d’una protecció més gran a l’hora d’introduir dades personals. Tot i així, per estar més segurs, es pot fer clic al cadenat i veure els detalls del certificat SSL. Aquests han de coincidir amb el nom del lloc web.
  • Para atenció a l’URL, ja que moltes falses botigues virtuals imiten perfectament al lloc original, cosa que pot confondre.
  • Al web ha de sortir informació sobre l’empresa (detalls de contacte, adreces físiques i números de telèfon). Dona’t un temps per comprovar que és real.
  • Busca la política de privadesa: les empreses legítimes solen exposar-la clarament i és fàcilment visibles per als qui la vulguin consultar.
  • Desconfia de les grans ofertes, ja que una de les tècniques habituals a les estafes és atraure les víctimes amb preus irresistibles.
  • Els llocs segurs no sol·liciten pagaments per avançat i, moltes vegades, cal l’autorització de la compra a través de l’entitat bancària. Les formes més comunes de pagament són a través d’una plataforma de pagament, com PayPal, amb targeta bancària, per transferència bancària o pagament contra reemborsament.

Què puc fer si he estat víctima d’una estafa en línia?

Si detectem que hem estat víctimes, el primer pas és anar a l’entitat bancària per frenar que es continuïn fent càrrecs al número de compte i sol·licitar el certificat bancari del pagament realitzat i la informació sobre el compte destinatari.

El segon pas seria demanar tots els documents que puguin servir de proves de l’estafa: des de captures de pantalla del web, missatges o mails que s’hagin intercanviat amb l’empresa fictícia, enregistraments d’àudio si n’hi ha…

Amb tot això, el següent pas és tramitar la denúncia a una comissaria de Policia Nacional, a la Guàrdia Civil o al Jutjat d’Instrucció de Guàrdia. A partir d’aquest moment, les autoritats s’encarregaran de fer les investigacions corresponents per poder localitzar el ciberdelinqüent.

És competència del jutge determinar si els fets són delicte lleu d’estafa (si no supera els 400 €), o bé delicte menys greu o greu d’estafa.

Les sancions a què s’exposa, segons el Codi Penal, poden incloure pena de presó i multa econòmica