La seguretat, clau en els desplaçaments en patinet i VMP

Per: Revista RACC

Arriba el bon temps, les ganes de fer plans a l’aire lliure i també de desplaçar-nos amb els nostres patinets elèctrics i vehicles de mobilitat personal (VMP). Et recordem les normes que regeixen la circulació d’aquests vehicles i a quines sancions t’enfrontes si les incompleixes.

PER ESTHER ESCOLÁN

  • Edat mínima. Cada Ajuntament regula a partir de quina edat es pot circular amb un VMP. A Madrid, Barcelona i València són els 16 anys, mentre que a Sevilla són els 15 anys i a Pamplona, els 14.
  • Velocitat màxima. La màxima permesa per a VMP és de 25 km/h, tant en vies urbanes com interurbanes. Incomplir-la suposa una sanció de 200€.
  • Casc homologat. Els usuaris han de portar casc homologat per protegir-se de lesions, especialment si així ho preveu l’Ordenança municipal. No portar-ne suposa una sanció de 200€ i la immobilització de vehicle.
  • Fes que et vegin. De nit o en dies de visibilitat reduïda, els altres conductors han de veure fàcilment un VMP. Cal portar els llums encesos i elements reflectors, sota risc d’una sanció de 200€.
  • Zones on no poden circular. Està prohibit que els VMP vagin per voreres, zones de vianants, passos de vianants, autopistes, autovies, zones interurbanes o túnels urbans. Sanció de 200€.
  • Zero alcohol o drogues. La taxa màxima d’alcohol permesa és la mateixa que la dels altres conductors: 0,5 g/l en sang i 0,25 mg/l en aire exhalat. Les drogues estan terminantment prohibides. Sanció d’entre 500€ i 1.000€ i immobilització de vehicle.
  • Un únic conductor. La llei estableix que els patinets elèctrics i altres VMP només poden portar una persona, amb el risc de sanció de 100€.
  • Ni mòbil ni auriculars. Fer servir auriculars, el telèfon mòbil o qualsevol dispositiu pot alterar l’atenció i l’alerta del conductor d’un VMP. Sanció de 200€.

Contracta la millor assistència per a patinets elèctrics i VMP al RACC. Informa-te’n trucant al 900 357 357 o a www.racc.cat/assistencies/racc-scoot/