Com podem reduir els plàstics en la nostra alimentació
Per: Deyanira García

El plàstic està tan present en la nostra vida diària que, molt sovint, no som conscients de totes les vegades que en fem ús: ampolles de plàstic, embolcalls, envasos, bosses…
Documentals com A Plastic Ocean (2016) han mostrat l’impacte dels residus plàstics en la vida marina i com aquestes partícules acaben tornant a nosaltres en forma de microplàstics en el peix, la sal o l’aigua de l’aixeta. En aquest sentit, llibres com Sense plàstic: Guia per viure de manera sostenible, de Clara Baldock, expliquen com podem reduir aquest material en el nostre dia a dia.
Reduir els plàstics en la nostra alimentació és molt més fàcil del que sembla i canviant d’hàbits podem contribuir-hi. A continuació, t’expliquem què pots fer.
Per què hem de reduir els plàstics?
Més enllà de la consciència per conservar el medi ambient, reduir els plàstics també és apostar per millorar la nostra salut. Cada vegada són més els estudis que informen de la quantitat de microplàstics que entren al nostre organisme degut a les partícules que desprenen els envasos i els estris de cuina.
Un estudi publicat el 2022 a la revista Environmental Science & Technology va estimar que una persona pot ingerir entre 39.000 i 52.000 partícules de microplàstics a l’any només a través de l’alimentació. Si s’hi inclou també l’aire que respirem, aquesta xifra pot superar les 100.000 partícules anuals.
Quines són les principals fonts de plàstic en l’alimentació?
Es calcula que el 70% dels envasos plàstics que es generen al món estan relacionats amb aliments i begudes. Això vol dir que, cada vegada que mengem o bevem, probablement estem generant residus plàstics, molt sovint d’un sol ús i de difícil reciclatge. Identificar-ne les principals fonts és el primer pas per poder reduir-los de manera conscient:
- Envasos d’aliments: la majoria de productes processats venen embolicats en diverses capes de plàstic (paquets de galetes, safates d’embotits o de carn…).
- Ampolles: aquests envasos són reutilitzables, però si no es reciclen bé la seva petjada ambiental perdura durant anys.
- Estris i envasos de menjar per emportar: tot i que a casa nostra ja no és habitual, hi ha molts països que encara no han posat limitacions al plàstic.
- Càpsules de cafè: generen una gran quantitat de residus en poc temps.
Com podem reduir el plàstic en la nostra alimentació?
Per disminuir la quantitat de plàstic no calen grans esforços, sinó actuacions conscients, com ara:
- Apostar per la compra a granel, que evita haver de comprar productes en envasos innecessaris. Un error que acostumem a fer és comprar aliments sense envasar, però que després posem a les bosses de plàstic del supermercat. Per això és interessant portar bosses de roba reutilitzables.
- Portar bosses reutilitzables o utilitzar cistells o carretons per no haver de posar la compra en bosses de plàstic. Cada bossa pot trigar entre 10 i 400 anys a degradar-se.
- Triar productes amb menys envasos de plàstic, com ara els iogurts en pot de vidre o ceràmic.
- Evitar les ampolles de plàstic i fer servir més ampolles d’aigua per reomplir d’acer inoxidable o de vidre.
- En la mesura que sigui possible, emmagatzema els aliments sense utilitzar bosses de plàstic o film transparent: conserva els aliments en un tàper de vidre.
- Porta la teva tassa o recipient reutilitzable per recollir el cafè o el menjar per emportar. A més, molts comerços ofereixen descomptes si ho fas.
- Compra menys processats. Això no només ajuda a reduir plàstics, sinó que també millora la salut.
- Finalment, també tenim alternatives sostenibles per fer les feines de la llar, com els raspalls de fusta o els fregalls vegetals.