Quanta estona puc prendre el sol?
Per: Deyanira García

El sol és fonamental per a la salut. Una exposició solar correcta estimula la producció de vitamina D, essencial per enfortir els ossos i regular el sistema immunològic. Però, tot i que prendre el sol té beneficis, també comporta riscos, com ara l’envelliment prematur o el risc de desenvolupar un càncer cutani.
Així doncs, la gran pregunta és: quanta estona puc prendre el sol sense danyar la pell? La resposta no és fàcil, però tot seguit et donem alguns consells perquè puguis trobar l’equilibri entre preservar la salut i gaudir del sol.
Beneficis de prendre el sol
Aquests en són els principals:
- Producció de vitamina D: el contacte dels raigs UVB amb la pell ajuda a sintetitzar la vitamina D de manera natural.
- Millora l’estat d’ànim: la llum solar afavoreix l’alliberament de serotonina.
- Regula el son: influeix en els ritmes circadiaris, és a dir, en el cicle biològic natural del son.
- Redueix la pressió arterial.
- Amb supervisió mèdica, és beneficiós per a algunes patologies cutànies, com la psoriasi, l’acne o la dermatitis atòpica.
Riscos de prendre el sol
Malgrat que el sol aporta beneficis, tothom sap que prendre’l durant un temps prolongat i sense protecció pot causar danys a la pell. Entre els principals riscos de prendre el sol sense precaució hi ha:
- Patir cremades solars, amb l’enrogiment de la pell, dolor, inflor i, en casos més extrems, amb butllofes.
- Envelliment prematur i aparició d’arrugues, taques i pèrdua d’elasticitat de la pell.
- Riscos de desenvolupar un càncer de pell.
Quanta estona puc prendre el sol sense que em faci mal?
Aquesta pregunta té més d’una resposta perquè hi influeixen molts factors, des del tipus de pell o l’hora del dia fins al lloc on siguem o l’estació de l’any.
En línies generals, es calcula que a l’hivern necessitaríem 120 minuts per poder sintetitzar la quantitat òptima de vitamina D de manera natural, mentre que a l’estiu n’hi hauria prou amb 10 minuts.
No obstant això, la tolerància al sol varia segons el tipus de pell.
- Fototip I: són persones amb la pell molt clara, ulls clars i cabells rossos o pèl-rojos. La recomanació és que no s’exposin directament al sol sense protecció més de 5 a 10 minuts.
- Fototip II: tenen la pell clara i es cremen amb facilitat. La recomanació és una exposició solar de fins a 10 o 15 minuts diaris, però amb precaució si veiem que la pell s’irrita.
- Fototip III: tenen la pell clara o lleugerament bruna i es crema moderadament. La recomanació és de fins a 20 o 25 minuts al dia.
- Fototip IV-VI: la pell és més fosca, no es crema gairebé mai i es bronzeja fàcilment. Aquestes persones poden fer exposicions solars més llargues.
Quan ens exposem al sol, també hem de tenir en compte la intensitat dels raigs UV. Com que la franja més perillosa és entre les 12.00 h i les 16.00 h, és important evitar l’exposició en aquestes hores, i més encara sense protecció.
Prendre el sol amb responsabilitat és una de les millors maneres d’afavorir la producció de vitamina D. No obstant això, la línia entre el benefici i el perjudici és molt fina. La clau és conèixer el teu tipus de pell, evitar les hores de màxima radiació i limitar el temps d’exposició. N’hi ha prou amb uns minuts al dia per obtenir els efectes positius del sol, sense posar-nos en risc.
Amb l’assegurança de salut del RACC, accediràs a especialistes i a més de 44.000 serveis mèdics per cuidar el teu cos.