Què és el mindfulness: beneficis i pràctica
Per: Deyanira García

En el dia a dia rebem estímuls de tota mena, els pensaments no deixen de perseguir-nos i trobar un moment de calma pot semblar més un miratge que una realitat. No obstant això, el mindfulness pretén ensenyar-nos que per estar bé hem d’acceptar allò que és més simple: parar, respirar i posar atenció plena al moment.
Aquesta tècnica, que ens arriba de la meditació budista, s’està convertint en una eina per reduir l’estrès i millorar la salut mental. Moltes persones parlen del mindfulness, però què en sabem?
Tot seguit, t’expliquem quins beneficis té, com pot transformar el teu dia a dia i com el pots incorporar a la teva rutina.
Quins beneficis té?
Cada vegada més professionals de la salut recomanen practicar mindfulness per gaudir dels seus beneficis. Aquests són els més importants:
- Reduir l’estrès i controlar l’ansietat: aquesta pràctica pretén que ens centrem en el moment present a fi d’evadir-nos de totes les preocupacions, passades o futures, i de reduir l’estrès i l’ansietat que ens generen.
- Millorar la concentració: ens ensenya a enfocar la ment en una sola tasca, cosa que afavoreix la productivitat i millora la memòria de treball.
- Millorar la qualitat del son: amb una bona pràctica de mindfulness reduïm les preocupacions, una de les principals causes de l’alteració del son.
- Contribuir a la salut emocional: ens permet agafar distància de les emocions intenses i obtenir més autocontrol.
- Millorar la salut física: és beneficiós per mantenir una bona pressió arterial i serveix per reforçar el sistema immunològic.
Mindfulness en el dia a dia
Un dels grans avantatges del mindfulness és que el pots adaptar, sigui quin sigui el teu estil de vida. Pots incorporar l’atenció plena a activitats quotidianes:
- Esmorza sense mirar el mòbil i evita que els pensaments interrompin la teva calma. És el moment d’assaborir el primer àpat del dia i de dedicar-te uns minuts.
- Camina a poc a poc, deixant-te impregnar pel so de la teva respiració.
- Fes pauses conscients, és a dir, dedica uns minuts al dia a respirar de manera conscient.
Guia ràpida per al mindfulness
Com ja hem dit abans, el mindfulness es pot practicar en qualsevol moment del dia. Dedicar uns minuts a una meditació formal ajuda a entrenar la ment. No necessites experiència prèvia ni un lloc especial, només una mica de predisposició i constància.
Tot i això, si t’hi estàs iniciant, és millor buscar un lloc tranquil que et doni pau. Tria una posició que et sigui còmoda (assegut en una cadira o a terra…). És important, però, mantenir l’esquena recta i, alhora, relaxada. Tanca els ulls i dirigeix suaument la teva atenció a la respiració. Pren consciència de com l’aire entra i surt del cos i fa que es moguin l’abdomen i el pit.
Al principi et pot costar, però si la ment es distreu, torna a enfocar-te en la respiració.
Després d’uns minuts, els que consideris oportuns, obre els ulls lentament i pren-te uns segons abans de tornar a les teves activitats.
Amb l’assegurança de salut del RACC, accediràs a especialistes i a més de 44.000 serveis mèdics i de benestar.