Sis hàbits per millorar el nostre benestar

Per: Deyanira García

Vivim en un món en què les presses i el ritme accelerat sovint ens fan oblidar allò que és essencial: el nostre benestar. Adoptar hàbits senzills i positius és més fàcil del que sembla i, a més, ens aportarà beneficis tant físics com mentals.

Aquests són alguns dels canvis que pots incorporar a poc a poc per sentir-te millor:

1. Cuidar l’alimentació 

Quantes vegades hem sentit allò d’“ets el que menges”? Doncs, el que mengem afecta directament la nostra salut física i mental. Mantenir-nos hidratats, reduir les begudes ensucrades i evitar els productes processats ens ajudarà a tenir cura del nostre cos. A més, si adoptem una dieta equilibrada, rica en fruita i verdura, amb proteïnes de qualitat i greixos saludables (peix blau, alvocat, fruita seca…), mantindrem l’energia i la concentració al llarg del dia. 

2. Fer exercici

Més enllà de mantenir-nos en forma, l’exercici és una manera de treballar la salut mental. Fer activitat física allibera endorfines, cosa que redueix l’estrès i millora l’estat d’ànim.

L’exercici s’ha de practicar de manera regular i no necessàriament ha de ser d’alta intensitat: caminar i fer ioga o pilates són alternatives que estan a l’abast de qualsevol condició física. A més, aquestes activitats contraresten els hàbits de vida sedentària que acostumem a tenir per la feina, i ens ajuden a mobilitzar i enfortir la musculatura i a prendre consciència de la importància de mantenir una bona postura corporal. 

3. Dormir i descansar

El cos i la ment es regeneren mentre dormim. Per això, tenir una bona nit de descans influeix en com ens trobem emocionalment, en la nostra concentració i en la memòria. 

Segons alguns estudis, un son de qualitat també ajuda a parar més atenció, a prendre decisions, a ser creatius i a tenir més capacitat per resoldre problemes

És important establir rutines de son, dormir entre 7 i 9 hores i evitar l’ús de pantalles almenys 30 minuts abans d’anar-se’n a dormir.

4. Relacionar-se socialment

Els humans som éssers socials. Per tant, necessitem estar en contacte amb altres persones. Però no totes serveixen: les relacions socials ens han d’aportar salut emocional i, per aconseguir-la, ens hem d’envoltar de persones positives, que ens valorin i que ens inspirin. 

5. Autocura

De la mateixa manera que relacionar-se és fonamental, també ho és no oblidar-se d’un mateix. Ho podem aconseguir reservant-nos uns minuts al dia per fer activitats que ens agradin i relaxin, com ara llegir, pintar, fer esport o, simplement, seure a descansar.

6. Cuidar la salut mental

Parlar de salut mental està deixant de ser un tabú. És un pilar clau del benestar i ens afecta en la manera d’actuar i de relacionar-nos. Cada vegada són més les persones que pateixen estrès o ansietat i saber com gestionar-ho també és cuidar la salut mental. Per això, si els detectem a temps, podem aplicar tècniques per reduir-los. Entre els consells més habituals hi ha mantenir una respiració conscient o practicar una petita relaxació. Així doncs, amb la meditació o el mindfulness podem calmar la ment i reduir l’ansietat. 

No obstant això, hi ha casos en què és necessària l’ajuda d’un professional per expressar el que sentim i rebre les pautes o els tractaments adequats per tenir cura de la nostra salut emocional. 

Amb l’assegurança de salut del RACC,  accediràs a especialistes i a més de 44.000 serveis mèdics i de benestar.