Ruta nadalenca per Alsàcia

Per: Deyanira García

Alsàcia per Nadal és com entrar en un conte de fades. Aquesta regió francesa es torna un escenari de somni, on l’ambient festiu és present a cada racó.

Amb els seus poblets pintorescs, els mercats tradicionals i els carrers guarnits, ofereix una experiència única als visitants d’arreu del món que s’hi desplacen. Però, sens dubte, els mercats nadalencs són el seu màxim reclam, perquè hi podeu trobar productes artesanals i decoracions de Nadal i una suculenta gastronomia per degustar, entre d’altres activitats.

Com us podeu desplaçar per Alsàcia?

Com us podreu imaginar, explorar la regió d’Alsàcia en aquesta època és una experiència que desperta tots els sentits. S’hi pot arribar amb cotxe o tren, ja que està perfectament comunicada amb tots dos mitjans de transport, tot i que l’opció més còmoda probablement sigui anar amb avió fins als aeroports d’Estrasburg, Basilea o Baden-Baden. I des d’allà, a fi d’esprémer al màxim l’experiència, es pot llogar un vehicle.

En la nostra Ruta RACC vam explorar la regió en una càmper que vam llogar a Roadsurfer. Aquesta empresa ofereix una àmplia varietat de models, així que triar la que millor s’adapti a les vostres necessitats és ben fàcil.

Tan bon punt feta l’elecció, ens vam posar a planificar la ruta, que ens va permetre recórrer des de Colmar fins a Estrasburg. Saber on podríem acampar va ser senzill gràcies a l’app Roadsurfer Spots, que ofereix la possibilitat de reservar càmpings per tot Europa de manera personalitzada; i, a més, en funció del país, tenen rutes ja planificades.

Recorregut nadalenc

Per descobrir què ofereix cada poble, us anirem explicant d’una en una les parades que vam fer en aquesta Ruta RACC.

Colmar

És un must de la visita a Alsàcia, especialment per Nadal. El seu centre històric és com una mena de museu a l’aire lliure, perquè algunes de les seves tradicionals i acolorides cases de fusta daten dels segles XV i XVI. A més, tampoc no us podeu perdre el barri conegut com la “Petita Venècia”, amb el seu entramat de canals, ni la Rue des Marchands, el mercat cobert o els edificis religiosos com l’església de Saint-Matthieu i la catedral de Saint-Martin, entre d’altres. 

Pel que fa als mercats de Nadal, n’hi ha sis i es troben repartits pel municipi. Enguany obren fins al 29 de desembre, de 10 a 19 h, de dilluns a dijous, i de 10 a 20 h els divendres, els dissabtes i els diumenges. 

Si el que busqueu, però, és un mercat tradicional, heu d’anar fins a la Place Jeanne d’Arc o visitar l’interior del Koïfhus, el mercat dedicat a l’artesania. A la Place de la Cathédrale hi trobareu un mercat de Nadal gurmet. D’altra banda, si el que voleu és comprar decoracions nadalenques, el mercat de la Place des Dominicains és el vostre. Alhora, a la Place de l’Ancienne Douane podreu admirar-hi llums de Nadal i productes fets a mà. Però, si el viatge el feu amb nens, no podeu marxar de Colmar sense passar pel mercat instal·lat al barri de la Petita Venècia

Eguisheim

A només 8 quilòmetres de Colmar hi ha Eguisheim, considerat un dels pobles més bonics de França.

Una de les seves característiques és l’organització urbanística, ja que els seus carrers estrets i empedrats formen cercles concèntrics. Als afores, les vinyes, d’on surten els vins amb denominació d’origen AOC Alsace Grand Cru, envolten el poble.

El seu mercat de Nadal està situat a la plaça central i, tot i que és més petit que altres, té un munt d’encant. Hi trobareu paradetes d’artesania i de gastronomia i adorns nadalencs, tot plegat envoltat d’un bonic sistema d’enllumenat que s’il·lumina quan es fa de nit.

Es pot visitar fins al 23 de desembre, de 9 a 19 h, tret del dissabte, que tanca a les 20 h. 

Kaysersberg

En aquest poble hi ha els mercats més tradicionals de tota la regió. Pels carrers veureu tot de parades de venda de productes artesanals, decoracions, vi calent i gastronomia típica, entre la qual destaca el kougelhopf (una mena de bescuit típic de la regió alsaciana), el berawecka (unes postres tradicionals de Cap d’Any amb la canyella, la fruita seca i la fruita confitada com a protagonistes), el mannele (el brioix amb forma humana típic de l’Advent) i el bredele (unes galetes nadalenques), entre d’altres.

A més, a Kaysersberg també es pot gaudir de concerts els diumenges d’Advent a l’església de la Sainte-Croix, de representacions d’escenes nadalenques i d’un mercat d’agricultors on venen les especialitats de la regió.

Tot obre els caps de setmana, de 10 a 20 h. De tota manera, abans d’anar-hi és recomanable assegurar-se de l’horari, ja que pot variar. 

Riquewihr

A només 15 quilòmetres al nord de Colmar hi ha la població de Riquewihr. Sens dubte, si voleu submergir-vos en la història, l’arquitectura medieval i l’encant d’Alsàcia, aquest és el lloc ideal, i només trigareu unes poques hores a recórrer-lo. La seva bellesa enlluerna, no en va es diu que aquest poble va fascinar els estudis Disney i es va convertir en font d’inspiració per crear l’escenari de La bella i la bèstia

A banda d’això, aquest poble també és conegut per les seves pastisseries, i podreu degustar-hi els dolços típics mentre admireu l’antiga torre de vigilància (Le Dolder), les restes de la ciutat emmurallada o la Maison Zimmer, que crida l’atenció pel seu color blau.

La Place Fernand Zeyer és l’epicentre del mercat nadalenc, tot i que als carrers del voltant també hi ha paradetes muntades. Entre els articles que hi trobareu hi ha una gran gamma de productes artesanals, que van des dels típics adorns nadalencs fins a objectes de ceràmica. Això sí, si voleu veure el mercat, haureu d’anar-hi abans del 22 de desembre.

Turckheim

Turckheim té dues peculiaritats per destacar. La primera és que els seus habitants encara gaudeixen de la figura del vigilant nocturn (garde de nuit, en francès), des del mes de maig fins al mes d’octubre i durant el desembre. L’últim mes de l’any el sereno no només vigila el poble a partir de les 22 h, sinó que també entreté els vilatans i els visitants amb històries, llegendes i anècdotes relacionades amb la vida de Turckheim, una tradició que passa de pares a fills. 

La segona particularitat d’aquesta localitat és la seva peculiar celebració de l’Advent. Els carrers del poble es transformen en un gegantesc calendari on cada dia, de l’1 al 24 de desembre, s’il·lumina una finestra diferent d’una acolorida casa revelant una escena nadalenca o una decoració especial. 

Turckheim ofereix una experiència veritablement encisadora i festiva durant la temporada de Nadal.

Hunawihr

Hunawihr és una destinació tranquil·la i pintoresca que ofereix als visitants una experiència autèntica de la vida en un poble de la regió d’Alsàcia, amb el seu encant rural, la seva bellesa natural i la seva cultura vitivinícola. De fet, una de les activitats que més s’hi fan són els tasts de vi.

Durant la temporada nadalenca, podreu assaborir les delicioses especialitats alsacianes, com el pa de gingebre, els bredele, els vins especiats i altres plats típics de la regió, als restaurants locals.

Ribeauvillé

Trobadors, joglars, pagesos, dansaires… Aquest poble francès proposa un dels mercats nadalencs més singulars de tota la regió. I és que, gràcies al seu aire medieval, s’hi recrea un mercat d’aquesta època que es barreja amb les decoracions de Nadal més actuals.

Els mercaders es disfressen, s’hi escenifiquen les activitats gremials més comunes de l’edat mitjana i, fins i tot, s’hi poden degustar plats d’aquest temps passat.

Per viure aquesta experiència heu de visitar Ribeauvillé durant els dos primers caps de setmana de desembre, ja que són els únics dies que el mercat obre, en horari de 10 a 19 h els dissabtes i de 10 a 18 h els diumenges. La majoria de negocis i activitats es concentren a la Grand-Rue, l’artèria principal.

En qualsevol cas, és tan encisador aquest poble que, si el viatge coincideix amb un dia entre setmana, l’alternativa és perdre’s pels carrers o visitar les restes dels seus tres castells medievals.

Bergheim

Seguint la ruta cap al nord s’arriba a Bergheim, el nom del qual té l’origen en la unió de dues paraules alemanyes: berg (muntanya) i heim (poble).

És un poble petit que es recorre en poc temps, però això no el fa menys interessant. En primer lloc, cal dir que conserva bona part de la doble muralla que servia de defensa en l’època medieval, així com les seves nou torres de vigilància. A més, quan s’entra al poble per l’arc de sota l’emblemàtica Porte Haute es descobreix una altra realitat: aquesta torre gòtica és de pedra per la cara que dona a la carretera, mentre que la cara oposada és de fusta, en concordança amb la resta del poble.

També s’hi pot visitar el monument més antic del municipi, que data de l’any 1313. I no, no és ni una casa ni una església. Es tracta d’un arbre, concretament d’un til·ler, que resulta ser l’arbre més antic de l’Alt Rin, i que es va plantar per commemorar els privilegis que l’Estat austríac va concedir a la vila.

Castell de Haut-Koenigsbourg

Si us agraden els castells, no us podeu perdre aquesta parada. A només uns 30 minuts de Colmar hi ha el castell de Haut-Koenigsbourg.

La seva silueta, el seu color i el seu perfecte estat de conservació atreu les mirades de tothom. Aquest és un castell fortificat de muntanya que s’erigeix a 757 metres d’altura, oferint des del capdamunt unes vistes inigualables de la plana d’Alsàcia. Antigament, aquest enclavament va ser un punt estratègic del comerç, doncs era la zona on confluïen dues rutes de mercaderies: la del blat i el vi, de nord a sud, i la de la sal i la plata, d’est a oest.

Si per fora és sorprenent, per dins tampoc no deixa ningú indiferent. Se’n poden visitar els sistemes de defensa, els pous, els mecanismes de recuperació de l’aigua de la pluja, els patis, el jardí, les habitacions, la sala del tron i la de recepció de visitants, el celler, l’armeria i la capella. Totes disposen de mobiliari i decoració i la sensació que donen és que el castell està habitat i ancorat en el temps. 

Obernai

Visitar Obernai per Nadal és una experiència alsaciana autèntica, perquè les activitats que s’hi fan estan enfocades en la preservació de les tradicions

Els seus mercats són senzills de recórrer perquè es troben en quatre demarcacions. El principal mercat nadalenc és el que s’instal·la a la Place du Marché, amb el campanar de la mare de Déu com a monument principal. Per Nadal s’il·lumina i, amb l’arbre, els cavallets i les paradetes de menjar, es torna un lloc preciós per visitar i recarregar forces.

També hi ha un mercat a la Place de l’Étoile i encara un altre a la Place du Beffroi, aquest darrer de caire gastronòmic. 

A més, per la seva proximitat amb Estrasburg, aquests mercats nadalencs estan oberts tots els dies fins al 31 de desembre, de 10 a 20 h, tret del tancament del dia 25 i de l’horari reduït del 24 i el 31 de desembre. 

Estrasburg

L’última parada d’aquest viatge per Alsàcia és Estrasburg. Coneguda com “la capital de Nadal”, és una de les destinacions més emblemàtiques per celebrar les festes nadalenques a Europa.

Fins al 24 de desembre obren els seus mercats, que estan repartits en més de 10 places i tenen en total més de 300 parades.

A la Place Kléber, en ple centre d’Estrasburg, s’instal·la un dels arbres de Nadal més grans de tot Europa, amb prop de 30 metres d’altura. Cada tarda, durant 5 minuts i cada hora en punt, s’hi fa un espectacle de llum.

Christkindelsmärik, a la Place Broglie, és, amb més de 450 anys de celebració, el mercat més antic. A més, és un dels més grans d’Estrasburg i el lloc perfecte per tastar les especialitats alsacianes.

Com ja us hem explicat, Estrasburg és la capital de Nadal; per això tots els llocs turístics es vesteixen de gala: la Catedral, la Place du Château i els carrers més transitats, com la Rue Gutenberg. Precisament aquí trobareu el mercat més singular de tots, i ho és perquè hi ha un arbre de color blau i perquè cada any es convida un país diferent per mostrar la seva gastronomia i productes locals.

Tot i que és veritat que els mercats són un magnífic reclam turístic, també ho són els llums que guarneixen la ciutat i una curiosa casa decorada amb gegants ossos de peluix.

Més enllà de l’ambient nadalenc, Estrasburg ofereix altres activitats per fer, com descobrir el Quartier Européen, el barri on hi ha els edificis més importants de la Comissió Europea; passejar per la Petit France, l’antiga zona de pescadors; conèixer la història dels ponts coberts i entrar en algun dels museus que avui dia acull el Palau Rohan.

Més fotos de la ruta