Vull viatjar amb la meva mascota, quins documents necessitaré?

Por: RACC Blog

Si aquest estiu vols viatjar, o ho has de fer, amb la teva mascota, cal que sàpigues que, així com les persones i els vehicles, la teva mascota ha d’anar degudament documentada, per això no convé que deixis els tràmits per a l’últim moment perquè alguns requereixen una mica de temps. Per a facilitar-te una mica aquesta tasca, t’indiquem què cal que tinguis en compte i com pots obtenir la documentació que t’exigiran.

viatjar amb la meva mascota

  • Documentació i gestions bàsiques. El primer pas és visitar el veterinari perquè li faci una revisió i li administri les vacunes necessàries tenint en compte l’itinerari que seguiràs. Tot i això, són tres els documents que ens solen demanar quan viatgem a l’estranger. Tots 3 els pots obtenir a la consulta del veterinari:

    • Certificat sanitari, que expedeix un veterinari titulat i que certifica al bona salut de l’animal;

    • Carnet de vacunació actualitzada, signada i segellada per un veterinari;

    • Passaport per a animals domèstics. Si el viatge és dins les nostres fronteres, n’hi ha prou, en principi, amb el certificat sanitari. Si vols recórrer algun país de la Unió Europea, et demanaran també el passaport d’animals domèstics, que s’obté després de col·locar un microxip d’identificació i la vacuna de la ràbia.

  • El microxip, és obligatori?  Sí. La identificació amb microxip de gats i gossos és obligatòria a tota la Unió Europea. El col·loca el veterinari i és indolor. A més, també convé posar-los una placa visible al coll amb el nom i el nostre telèfon. Totes dues mesures són essencials per a recuperar el nostre animal de companyia si es perd.

  • Porta la documentació per duplicat i traduïda. Per a evitar problemes es convenient portar els originals i les còpies de tots els documents de la teva mascota. També és recomanable portar-los traduïts a l’anglès o a l’idioma del país de destinació. Si la teva mascota pren algun medicament, porta’l també traduït per a evitar que es puguin confondre de fàrmac.

  • Informa’t a l’ambaixada o consolat. Per a aclarir qualsevol dubte addicional, és important trucar al consolat de la destinació, perquè de vegades els països exigeixen que es compleixin requisits especials, com ara una analítica de la mascota o la vacunació preventiva per a algunes malalties menys comunes. Alguns demanen fins i tot que la vacunació es faci diversos mesos abans del viatge. En aquest sentit, el teu veterinari et podrà orientar i també el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

  • Coneix les condicions de cada transport (tren, avió, autocar o vaixell). Abans de reservar els bitllets, consulta si admeten mascotes, amb quines condicions ho fan i si demanen algun tipus de documentació especial.

  • És millor no dur mascotes nounades. Si no és imprescindible, és preferible no viatjar amb mascotes menors de tres mesos, perquè són massa petites per a vacunar-les i al país de destinació ens poden posar moltes traves per a entrar-la o, fins i tot, denegar-li l’entrada al país justament perquè no estan vacunades. Si és el teu cas, cal que consultis la qüestió a l’ambaixada o consolat pertinent.

  • Finalment, et recordem que és indispensable respectar la normativa del país de destinació perquè et pots trobar amb situacions desagradables, com ara la repatriació forçada de l’animal o la seva immobilització per a complir una quarantena… I el mateix podria passar a la nostra duana en tornar del viatge.

En aquest vídeo del Col·legi de Veterinaris d’Alacant trobaràs més consells per a viatjar amb la teva mascota, tenint-ne cura i complint la normativa del país de destinació.

Sempre que viatgis, tant si és a l’estiu com durant tot l’any, fes-ho tranquil·lament: fes-te soci Travel, així tindràs protecció per a tots els teus viatges per un preu molt econòmic durant tot un any.