Les 5 claus de la nova denominació dels combustibles

Per: David Felipe

A partir del 12 d’octubre –probablement, des d’uns dies abans– ens començarem a familiaritzar amb una nova denominació dels combustibles amb què omplim el dipòsit del nostre vehicle. Per als conductors, la mesura no té més conseqüències que la incorporació en gasolineres i vehicles nous d’un codi per identificar més fàcilment quin combustible necessita el nostre vehicle. Intentem resoldre els cinc dubtes que pot generar aquest canvi…

Com s’anomenaran els combustibles?

La nova denominació es basa en un sistema de símbols, números i lletres per a la gasolina, el dièsel i els combustibles gasosos.

Un cercle per a la gasolina. I dins del cercle, la lletra “E” (d’”etanol”) i un número que indica el percentatge màxim d’etanol. Així, tenim “E5” (el vehicle pot utilitzar fins a un 5% d’etanol), “E10” (fins a un 10%) o “E85” (fins a un 85%).

Un quadrat per al gasoil. Segueix el mateix sistema que la gasolina però, en cas del dièsel, amb una “B” de “biodièsel”. Tenim “B7” (fins a un 7% de biodièsel) i “B10″ (fins a un 10%), a més d’”XTL”, que es refereix a un tipus de combustible dièsel parafínic fabricat a partir de material fòssil o renovable.

Un rombe per a combustibles gasosos. En aquest cas, amb nomenclatura pròpia: “H2” (hidrogen), “LPG” (gas liquat de petroli o autogàs), “CNG” (gas natural comprimit), “LNG” (gas natural liquat).

Per ara no s’inclouen els vehicles elèctrics, que aviat comptaran també amb una denominació similar.

Per què es realitza aquest canvi?

Segons la directiva europea sobre la qüestió, l’objectiu del canvi és doble:

  • Proporcionar un accés més ampli a Europa als “combustibles alternatius”.
  • Homogeneïtzar una denominació comuna a tota la UE per facilitar el fet de fer benzina en qualsevol país.

On s’ha de veure el nou codi?

Les etiquetes han d’aparèixer, de forma visible, en els punts següents:

  • Als manuals dels vehicles. A prop del tap d’ompliment o la tapa del dipòsit de combustible dels vehicles nous.
  • Al costat dels aparells sortidors i les seves pistoles de totes les estacions de servei d’accés públic.
  • També als concessionaris de vehicles.

La nova denominació s’implementa als 28 estats membres de la UE. Als països de l’EEE (Islàndia, Liechtenstein i Noruega) i també a Macedònia, Sèrbia, Suïssa i Turquia.

S’aplica a tots els vehicles?

Les noves etiquetes han d’aparèixer obligatòriament als vehicles comercialitzats per primera vegada o matriculats a partir del 12 d’octubre del 2018. Pel que fa al tipus de vehicle, apareixeran en els següents:

  • Ciclomotors, motocicletes, tricicles i quadricicles
  • Turismes
  • Vehicles comercials lleugers
  • Vehicles comercials pesants
  • Autobusos i autocars

Representa un canvi pel que fa a la informació al consumidor o en els preus?

Les associacions d’estacions de servei i petroliers han assegurat que per ara les noves etiquetes no substituiran la informació que s’ofereix actualment al consumidor, per la qual cosa s’entén que conviuran amb la nomenclatura actual. Tampoc ha d’afectar la composició dels combustibles que s’ofereixen ni el seu preu.

T’interessa: contracta la teva assegurança de cotxe online amb el RACC

Si t’ha quedat algun dubte sobre la nova denominació, pots informar-te directament a les estacions de servei i als concessionaris.

Necessites assessorament sobre algun vehicle?

[raccblog url=”http://www.racc.cat/microsites/venda-de-cotxes/assessorament?utm_proc=200003682″ text=”Deixa les teves dades aquí!” target=”_blank” align=”center”]