Amb moto amb aquest fred! Consells bàsics per circular segur a l’hivern

Por: RACC Blog

Si ets dels qui –per devoció, comoditat o obligació– no dubtes gens a agafar la moto malgrat el fred o la pluja, recorda que una bona protecció del cos i un bon manteniment de la moto són fonamentals, no només per al teu confort sinó també –i sobretot– per a la teva seguretat. Si ets motorista et recomanem circular segur a l’hivern.

circular segur a l'hivern

De la mateixa manera que vam fer per a l’estiu, et recordem ara els consells bàsics per circular segur a l’hivern:

  • Pensa-t’ho dues vegades. D’acord que comprar la moto per anar a la feina va ser una de les millors decisions de la teva vida, però hi ha dies en què, definitivament, val la pena deixar-la descansar. Abans de decidir-te, consulta les previsions meteorològiques i les condicions del trànsit: RACC Infotransit fins i tot t’anticipa com evolucionarà el trànsit a les hores següents.

Si decideixes sortir, l’elecció de la indumentària serà clau. Com hem comentat, no només perquè passis menys fred sinó també perquè tinguis llibertat de moviments, evitis l’entumiment dels músculs i, amb això, estiguis ben preparat en cas d’haver de reaccionar davant d’una situació de risc.

  • Al cap, casc integral, sotacasc i bragues. Tot l’any –sobretot a l’hivern–, el casc integral és la millor elecció per protegir el cap. A sota, pots col·locar-te un sotacasc o passamuntanyes fi per després cobrir el coll amb una braga més gruixuda i tèrmica. Pensa que el coll és una part molt sensible a l’aire i val la pena protegir-lo bé. Atenció també al sistema de ventilació del casc per evitar que s’enteli.
  • Al cos, jaqueta aïllant i capes tèrmiques. No n’hi ha prou amb sumar capes i capes de roba gruixuda. Especialment en trajectes llargs o en casos de temperatura extrema, es recomana seguir uns consells semblants als de vestir-se per anar a la neu:
    • Una primera capa de roba tèrmica, ben ajustada al cos.
    • Una capa de roba “normal”.
    • Una jaqueta de moto amb proteccions, ben ajustada per evitar que s’hi coli el vent. El mercat ofereix moltes opcions a preus molt variats.
    • A les mans, guants de moto d’hivern i, en funció de la temperatura, uns guants més fins a sota.

Si plou, hauríem de cobrir la jaqueta i els pantalons amb peces impermeables, que també protegeixen del fred. A més, podem recórrer a mantes tèrmiques per protegir les cames.

  • No t’oblidis dels peus! Són una part del cos especialment exposada a les congelacions: es refreden abans i costa mantenir-los calents. Com a solució, uns bons mitjons de llana i unes botes impermeables. Pots optar per unes botes especials per a moto o unes botes de muntanya.

Per a casos extrems, el mercat ofereix també peces de roba tèrmiques amb bateria (guants, plantilles, jaquetes…). Cal consultar-ne bé l’ús per evitar problemes.

  • Els pneumàtics, sempre els pneumàtics. El seu manteniment és fonamental tot l’any, però molt especialment en cas de pluja i a l’hivern, quan l’asfalt està fred i triguen més a escalfar-se. Com a normes generals, revisar el dibuix i la pressió.
  • Moderar la velocitat i seguir les roderes dels cotxes. La sensació tèrmica depèn de la temperatura ambient, la velocitat del vent i la nostra pròpia velocitat. No podem controlar les dues primeres variables però sí la tercera: si moderes la velocitat, baixarà la sensació de fred. En cas de pluja, neu o possibilitat de gel, pots evitar les relliscades seguint les roderes dels cotxes. En viatges llargs, respecta el temps de descans, amb parades per fer estiraments i gaudir d’una beguda calenta.
  • Precaució, precaució, precaució. Per les condicions de l’asfalt, la visibilitat i la influència de la meteorologia en les pròpies reaccions, cal conduir amb més suavitat i atenció que mai.

Esperem que aquests consells sobre com circular segur a l’hivern et siguin d’utilitat. I si ets soci del RACC, recorda que l’assegurança de moto del RACC t’atén 24 hores per resoldre qualsevol problema al mateix lloc de l’avaria perquè continuïs el teu trajecte.