Cal assegurar un habitatge desocupat?

Per: Deyanira García

Imaginem que un dia heretes una antiga casa familiar. Tu ja tens la primera i la segona residència, així que aquesta estarà deshabitada. En un primer impuls, segurament decidiràs no contractar cap assegurança de la llar. Però què passarà si, pel mal estat, es produeix algun incident?

Encara que no és obligatori contractar una pòlissa, en aquests casos sí que és molt recomanable, ja que pel fet de ser propietari d’aquest habitatge també passaràs a ser-ne responsable civil. Hauràs de fer front econòmicament als desperfectes i a les indemnitzacions reclamades per tercers, si es produeix algun dany. Per això, és millor estar cobert i veure aquesta despesa com una inversió per evitar ensurts en el futur.

Primer de tot, hem de posar èmfasi en què es considera un habitatge desocupat. Segons l’Institut Nacional d’Estadística, “un habitatge familiar es considera desocupat o buit quan no és la residència habitual de cap persona ni és utilitzat de forma estacional, periòdica o esporàdica per ningú”.

Aquesta mena d’edificacions, amb el pas del temps i l’abandonament, presenten un cert estat de deteriorament que, sens dubte, pot causar problemes als propietaris.

Quines són les cobertures necessàries?

Primer ens hem d’assegurar que l’assegurança d’habitatge que contractarem s’adapti perfectament a les seves característiques. Especialment, hem de parar esment a com ens afectaria un fenomen meteorològic o climatològic. Un exemple seria que si aquesta casa està construïda a prop d’una riera, a la nostra pòlissa hauria de constar què ens cobriria en cas d’inundació.

En aquest sentit, les pòlisses de la llar solen tenir en compte el continent i el contingut. Però més enllà d’això, aconsellem que l’assegurança de la llar per a cases deshabitades respongui també davant de problemes que puguem tenir associats a la infraestructura, a més de saber què ens cobriria en cas d’un incendi i danys naturals o elèctrics. Dins de la infraestructura podem englobar també la instal·lació de l’aigua, amb cobertura per a la detecció i la solució de l’incident si fos necessari.

Per fer més completa l’assegurança, també seria important que s’hi incorporés una responsabilitat civil per danys a tercers, confrontants o contaminació accidental. Tal com hem avançat, el propietari és responsable de tots els perjudicis que es puguin ocasionar.

D’altra banda, un altre risc que podem tenir en una casa deshabitada és que sigui ocupada o que sigui objecte d’actes vandàlics. Hi ha assegurances de llar que inclouen una protecció jurídica davant d’aquestes situacions.

A part d’aquestes cobertures que podríem considerar necessàries, si volem millorar encara més la pòlissa, podem afegir-hi altres aspectes, com, per exemple, que estiguem coberts quant a despeses per demolició i desenrunament de l’habitatge.

Si aconseguim detectar les necessitats del nostre habitatge i adaptar-les a les nostres com a propietaris, podrem estar tranquils que aquesta casa que no utilitzem no ens causarà cap desemborsament econòmic extra.