Com mantenir la temperatura ideal del frigorífic

Per: Deyanira García

Les neveres ajuden a mantenir els aliments en condicions perfectes per ser ingerits. Però per evitar que es facin malbé cal que el nostre frigorífic funcioni perfectament i, sobretot, que compti amb la temperatura idònia perquè es doni aquesta conservació.

Una tasca que pot ser més complexa del que pensem, ja que la cuina, lloc on normalment hi ha aquest electrodomèstic, és una de les zones de la casa on hi ha més variació de temperatura. El forn, el microones o el rentaplats desprenen calor, la qual cosa fa augmentar la temperatura d’aquesta estança i repercuteix també en el frigorífic.

Ara bé, quina és la temperatura a què es recomana que estigui? Perquè els productes estiguin frescos el màxim de temps possible i per evitar bacteris o plaques de gel, seria ideal que el frigorífic estigués a 4°C. Mentre que la temperatura del congelador hauria d’estar a -18°C.

Com mantenir la temperatura perfecta?

El primer que cal saber és a quina temperatura està el nostre electrodomèstic. Els més moderns tenen amb un mesurador per graus. Però si no és aquest el teu cas, pots:

  • Per a la nevera: posar un termòmetre dins un got amb aigua i deixar-lo dins de la nevera durant 8 hores. Si no és possible, cal deixar-l’hi, com a mínim, 5 hores.
  • Per al congelador: introduir entre dos productes un termòmetre per veure la temperatura que marca.

Per evitar que la temperatura variï, obre la porta només quan sigui necessari, comprova que la goma de tancament no està malmesa i mira que la porta ajusta perfectament.

Els fluxos d’aire a l’interior també ajuden que no augmenti ni baixi de graus. Un consell: no ompliu massa cap compartiment, ja que així s’afavoreix la circulació d’aquest aire.

Què cal fer si marxa la llum?

La màxima preocupació quan es produeix una interrupció del subministrament elèctric és que els aliments no es facin malbé. I per comprovar que tot està en ordre, acostumem a obrir la nevera o el congelador algunes vegades.

Això és un gran error. Amb les portes tancades ajudarem a no augmentar la temperatura de l’interior del frigorífic. Per això és imprescindible que només s’obri si és imprescindible.

Quan torni la llum sí que podrem revisar que la temperatura sigui la correcta i que els aliments també estiguin bé.

Les estacions influeixen en la temperatura?

De la mateixa manera que l’ús de la resta d’electrodomèstics pot fer variar la temperatura de l’interior del frigorífic, les estacions de l’any també la poden alterar. Si a casa teva entra molt el sol i de seguida es caldeja, és possible que es perdin graus de refrigeració. Passa el mateix a la inversa: si la casa és molt freda, la temperatura de l’electrodomèstic serà menor.

Per això, mai no està de més revisar la temperatura i ajustar-la, si cal.