De Tarragona a Lleida, una ruta per carretera plena d’història

Per: Sandra Mariages

Grand Tour de Cataluña

Són molts els viatges per carretera que es poden fer a Catalunya i aquesta vegada us proposem una ruta de Tarragona a Lleida, inspirada en el segon dels trams que proposa el Grand Tour de Catalunya.

El Grand Tour de Catalunya és una gran ruta dissenyada per recórrer tot el perímetre català en un viatge pensat per gaudir-lo amb calma i pel teu compte, dividit en 5 trams en total, perquè els puguis fer per separat o tots junts en un viatge d’uns 2.000 km, que pots cobrir si tens aproximadament 13 dies per viatjar. En aquest article t’expliquem molt més sobre els trams i les etapes del Grand Tour de Catalunya.

Ruta de Tarragona a Lleida per carretera. Què s’ha de veure?

L’ideal és fer aquest recorregut al teu ritme amb cotxe o autocaravana i pernoctar a càmpings, perquè el teu viatge esdevingui una experiència molt més completa i en contacte amb la natura. Al final de l’article et recomanem alguns càmpings per passar la nit i com estalviar a l’hora de fer la reserva.

Aquesta ruta comença just després del recorregut de Barcelona a Tarragona, entre vinyes i el mar, que vam compartir anteriorment, per si vols fer un viatge més llarg.

Etapa 1: Tarragona, Reus i Cambrils

La ciutat de Tarragona és plena de llocs arqueològics per visitar, ja que s’hi va assentar una de les civilitzacions més importants i influents de la història. Aquestes restes, protegides per la Unesco, com l’amfiteatre de Tàrraco, la plaça del Fòrum, el circ…, es barregen amb altres llocs imperdibles com la rambla Nova, el Balcó del Mediterrani, la catedral… Et recomanem passar-hi 2 dies / 1 nit per veure-ho tot bé i amb calma, com es mereix.

Ruta Tarragona Lleida | Grand Tour de Cataluña
Grand Tour de Cataluña | Tarragona

No gaire lluny de Tarragona hi ha la ciutat modernista de Reus, on va néixer el famós arquitecte Antonio Gaudí, amb un ric llegat arquitectònic gràcies al seu passat industrial i a la riquesa generada pel fet de ser un dels principals productors de vermut, que es tradueix en edificis únics que cal veure quan es visita la ciutat. En total en són 26, entre els quals destaquen: la Casa Navàs, la Casa Rull, la Casa Gasull i l’Institut Pere Mata, obres de Lluís Domènech i Montaner, o la Casa Anguera.

Amb la ruta d´avui arribem fins a Cambrils, el lloc perfecte per acampar i gaudir d´una passejada i una nit al costat del mar. Molt a prop de Cambrils es troba Salou, on hi ha Port Aventura, que podria ser un dia extra de la ruta si viatgeu amb canalla.

Etapa 2: de Cambrils a les Terres de l’Ebre

Les Terres de l’Ebre han estat declarades reserva de la biosfera pels paratges naturals i pel patrimoni cultural. Entre totes les coses que hi podeu fer us recomanem visitar pobles amb encant com l’Ametlla de Mar, navegar per la badia del Fangar, nedar entre tonyines vermelles o fer un tros del camí de ronda.

Durant aquesta ruta de Tarragona a Lleida realment val la pena gaudir d’aquest lloc amb calma i connectar amb la natura, per això us recomanem pernoctar tres nits en un càmping per aquesta zona.

Ruta Grand Tour de Cataluña
Grand Tour de Cataluña | Terres de l’Ebre

Etapa 3-4: Terres de l’Ebre

El Delta de l’Ebre és, sens dubte, l’enclavament més famós de les Terres de l’Ebre. Són moltes les activitats que s’hi poden fer: albirament d’aus, senderisme, menjar un bon arròs…, un plaer per a tots els sentits!

Tortosa, Ulldecona, la Sénia, Sant Carles de la Ràpita, Horta de Sant Joan, de la qual Pablo Picasso va quedar enamorat, i Miravet són unes altres localitats que cal visitar a les Terres de l’Ebre.

Per als qui busqueu opcions més actives, us proposem la via verda de la Val de Zafán, un itinerari cicloturista pràcticament pla, per la qual cosa és ideal per a totes les edats, o practicar caiac al riu Ebre.

Ruta de Tarragona a Lleida en caravana
Grand Tour de Cataluña | Horta de Sant Joan

Etapa 5: de les Terres de l’Ebre al Priorat

Canviem d’escenari i ens dirigim al Priorat, terra de vins i paisatges plens d’encant. Conduint per les carreteres escèniques destaca la silueta del Montsant i les vinyes i els cellers que ens trobem pel camí.

Entre els pobles amb encant on parar en aquesta ruta de Tarragona a Lleida us recomanem Gratallops, la Vilella Alta o la Vilella Baixa, Porrera, Torroja del Priorat, Cabacés i Siurana, situada sobre una cinglera sobre el pantà del mateix nom.

Continuem en marxa cap al destí final de la jornada d’avui, Montblanc. Però abans, val la pena fer una parada a Prades, un altre poble amb encant que cal visitar en aquest viatge.

Montblanc
Grand Tour de Cataluña | Montblanc

Etapa 6: de Poblet a les muntanyes de Prades

Avui, l’etapa 6 d’aquesta ruta de Tarragona a Lleida que us proposem comença recorrent Montblanc, origen de la llegenda de sant Jordi. Qualsevol moment de l’any és bo per recórrer l’antiga muralla medieval, però si vols viure una experiència única, fes coincidir el teu viatge amb la Setmana Medieval de Montblanc, quan el poble s’omple més de vida i d’història.

La parada següent d’aquesta ruta és Poblet, que forma part de la coneguda Ruta del Cister, per visitar el monestir cistercenc, declarat patrimoni de la humanitat,

L’Espluga de Francolí és una altra visita recomanada en aquest itinerari abans de reprendre la marxa cap a la província de Lleida, etapa final d’aquesta ruta per carretera.

Ruta Tarragona Lleida
Grand Tour de Cataluña | Poblet

Etapa 7: de Prades a Lleida

L’última jornada del viatge l’aprofitem per començar a descobrir alguns dels racons més interessants de la província de Lleida, com el poble de Guimerà, que destaca pel nucli antic medieval, el monestir de Vallbona de les Monges, que també forma part de la Ruta del Cister, el poble de l’street art Penelles i el proper estany d’Ivars i Vila-sana.

I per posar punt final, arribem a la ciutat de Lleida, on és imprescindible visitar el conjunt monumental de la Seu Vella i Castell del Rei i, si hi ha gana, res millor que un sopar amb els tradicionals cargols a la llauna.

Ruta Tarragona Lleida
Grand Tour de Cataluña | Penelles

Càmpings on allotjar-se durant aquesta etapa del Grand Tour de Catalunya

Tot seguit, et deixem una llista de càmpings on pernoctar durant en la ruta de Tarragona a Lleida:

Recorda que pots aprofitar i reservar amb la tarifa Camp&Go (segons disponibilitat), amb preus reduïts per a estades curtes, arribant entre les 19.00 i les 20.00 h i sortint abans de les 10.00 h.