Gaudir de la tardor

Per: Deyanira García

Arriba el fi nal de l’estiu i és el moment de collir el fruit que ha creat la terra. La collita d’aliments tan importants com el raïm, l’oliva o els dàtils és motiu de celebració. També ho és el record als difunts. Et proposem algunes destinacions on celebraràs la tardor en gran.

PER MÒNICA GALINDO (REVISTA RACC)

La Toscana (Itàlia).

La màgia del vi.

Quin millor moment hi ha per descobrir la Toscana que durant la verema, recorrent les seves carreteres sinuoses i estretes entre vinyes pintoresques. Segons el grau de maduració, el raïm es recull entre l’agost i l’octubre. En aquesta època els rajos de sol cauen més inclinats que a l’estiu i observem paisatges lleugerament daurats, mentre la vegetació ja es cobreix de tons vermells, marrons i grocs. Amb 29 denominacions d’origen, els municipis toscans orgullosos celebren amb infinitat de festes l’inici de l’elaboració del vi.

Chianti Classico. Un dels vins més valorats de la zona és el Chianti Classico. S’elabora majoritàriament amb el raïm negre Sangiovese, conreat en una franja de terreny de 700 km entre Florència i Siena. La Via Chiantigiana és la carretera que uneix les dues ciutats i recorre la regió vinícola de Chianti, passant per Greve i Panzano i oferint boniques vistes de pobles, castells, vinyes i oliverars.

Singapur.

La llum triomfa sobre la foscor.

Dues imatges identifiquen sens dubte Singapur: la dels Gardens by the Bay —uns jardins espectaculars al costat del mar amb unes estructures verticals en forma d’arbre d’entre 25 i 50 m d’altura— i la de l’estàtua de 9 m, meitat peix, meitat lleó del Parc Merlion. Però, sens dubte, Singapur és la barreja dels seus barris de diferents cultures: el Barri Àrab, amb una comunitat que ven a les botigues al voltant de la Mesquita del Sultà, i Chinatown, que conserva antigues cases colonials que s’entremesclen amb temples i parades de menjar de carrer.

Deepavali. El Little India de Singapur s’omple de llums per al Deepavali o Festival de les Llums. És una de les grans festes hindús que celebra el triomf del bé sobre el mal, de la llum sobre la foscor. Aquest any la festa és el 12 de novembre.

Boston (USA).

Època de bruixes.

El clima de tardor és el més benigne per recórrer còmodament els carrers de Boston. A més de visitar Beacon Hill, amb les seves cases de maó vermell victorianes, o les cases de colors davant l’aigua al barri de Brighton, es pot passejar pels jardins de la Universitat de Harvard i el MIT en ple funcionament. Val la pena una visita al Museu Isabella Stewart Gardner, construït a l’estil d’un palau venecià i famós pel robatori d’obres de Rembrandt, Vermeer i Manet el 1990. A les parets encara es pot veure la marca de les pintures robades.

Celebracions de tardor. Què hi ha millor que gaudir de Halloween a Salem, famós pels judicis a les bruixes. A l’octubre organitzen activitats per a nens, cases encantades i mercats ambulants de màgia. Si no t’agrada la idea, pots optar pel “llaminadura o entremaliadura” amb dolços. Al novembre, no et perdis el gall dindi del Dia d’Acció de Gràcies.

Altres destinacions.

Celebrar la terra i els avantpassats.

Amb festes vinculades al final o a l’inici de la collita o a la celebració del dia dels morts, et proposem tres destinacions que et poden interessar per a aquesta tardor.

Marroc. A l’octubre, quan acaba la collita, se celebra la Festa del Dàtil. Erfoud es converteix en aquell moment a la capital gastronòmica del país. Allà, els comerciants venen els dàtils i els visitants gaudeixen de les degustacions i els balls populars.

Geòrgia. Rtveli és una de les seves festes familiars preferides: és el moment de la verema i tots els membres de la família tornen a casa. Competeixen durant el dia per veure qui recull més raïm i, quan acaben, celebren la festa compartint plats tradicionals.

Laos. Una de les festes més importants és el Boun Khao Salak o Dia dels Morts, en què celebren i recorden els avantpassats i difunts. Durant el dia preparen les ofrenes per portar al temple i ja de nit porten flors i espelmes per resar a Buda.