5 regles d’or per evitar una punxada a la carretera

Por: RACC Blog

S’estima que cada any uns 140.000 vehicles patiran una punxada a la carretera, aproximadament 25.000 dels quals no acostumen a portar roda de recanvi. Punxar una roda no li agrada a ningú, no només pel maldecap que suposa canviar-la, sinó també pel perill que comporta punxar a la carretera. Així que el millor per evitar una punxada, és prevenir-la.

Com verificar l’estat i la pressió dels pneumàtics

Andreu Serrallonga, mecànic d’assistència en viatge del RACC, ens dóna uns consells per mantenir els nostres pneumàtics en perfecte estat…

Les 5 regles antipunxades:

1. Revisa’n l’aspecte exterior
Fes un cop d’ull als pneumàtics: han d’estar lliures d’elements incrustats al dibuix que puguin danyar-los. Fixa’t també en si algun sembla més baix que els altres, símptoma d’una pèrdua lenta d’aire.

2. Fes “la prova de l’euro”

Un dibuix poc marcat té menys adherència i, per tant, és poc segur. Revisa’l introduint una moneda d’1 € als solcs: la banda daurada ha de quedar coberta, idealment amb una profunditat mínima de 3 mm.

iStock_000028113844_Full

3. Circula amb la pressió adequada
Revisa-la regularment i adapta-la al trajecte i a la càrrega: per exemple, per circular per vies ràpides i/o amb molt de pes es recomana una pressió més alta. Revisa també la de la roda de recanvi perquè estigui en perfectes condicions si la necessites. Si no tens clar quina és la pressió idònia, revisa el manual de manteniment del cotxe.

4. Llegeix l’etiqueta i fes una bona compra
Des de fa uns anys, comprar pneumàtics és semblant a comprar un electrodomèstic: l’etiqueta en mostra el consum i la distància de frenada amb les categories A-G i el nivell de soroll en dB.

Tingues també en compte altres factors clau per fer una bona compra:
• Durada del pneumàtic
• Adherència als revolts
• Eficàcia en sòl sec

Nou sistema d'etiquetatge dels pneumàtics

5. Sentit comú: practica una conducció adequada
Pujar a les voreres, una conducció agressiva, frenades d’emergència… Qualsevol acció que n’accentuï el desgast és un enemic natural dels pneumàtics. Cuidar-los et surt a compte.

Si malgrat tot pateixes una punxada, ja no cal que vagis fins al taller per a canviar les rodes. Ara fem el servei a casa teva!