Com avançar correctament en carretera: Trucs i normes bàsiques

Per: Claudia Casas

delantar_correctamente_en_carretera

Avançar correctament en carretera és una maniobra bàsica que tots els conductors hem de realitzar en algun moment. Però és important dur a terme aquesta acció de manera segura i complint amb les normes de trànsit per a evitar accidents i garantir la seguretat dels altres conductors. En aquest article, volem compartir alguns tips per a realitzar avançaments de manera correcta i segura, així com també on està prohibit avançar.

Trucs per a avançar correctament en carretera

  • Planifica amb anticipació: Abans d’iniciar un avançament, assegura’t de tenir una visió clara de la carretera i dels vehicles que t’envolten. Verifica que no hi hagin vehicles en sentit contrari ni que s’estigui aproximant un altre vehicle per darrere.
  • Utilitza els senyals: Sempre utilitza les llums intermitents per a senyalitzar la teva intenció d’avançar. Assegura’t d’indicar el teu moviment amb suficient antelació perquè els conductors darrere teu puguin anticipar les teves accions.
  • Augmenta la velocitat gradualment: Una vegada que hagis verificat que és segur avançar, només llavors, accelera gradualment per a superar al vehicle que tens al davant. Intenta evita accelerar bruscament, ja que això pot ser perillós.
  • Mantingues una distància segura: Durant l’avançament, mantingues una distància adequada amb el vehicle que estàs sobrepassant. No t’acostis massa ni et passis de llarg, ja que podries provocar una col·lisió.
  • Verifica els teus miralls: No deixis de revisar els teus miralls regularment mentre avances per a assegurar-te que cap vehicle s’acosti ràpidament per darrere.
  • Torna al carril de manera segura: Una vegada que hagis sobrepassat al vehicle, senyalitza amb els intermitents novament la teva intenció de tornar al carril dret. Fes-ho de manera gradual i assegura’t que hi hagi suficient espai entre tu i el vehicle que avançaràs abans de tornar al carril.

On està prohibit avançar

Adelantamiento seguro en carretera

A més de saber com avançar de manera segura, és important conèixer les situacions en les quals està prohibit avançar. Les normes de trànsit varien d’un lloc a un altre, però aquí hi ha algunes situacions comunes en les quals generalment està prohibit avançar:

  • Corbes i zones de visibilitat reduïda: En corbes, interseccions i zones on la visibilitat és limitada, generalment està prohibit avançar. Això es deu al fet que no es pot veure clarament si ve trànsit en sentit contrari.
  • Passos de vianants i de zebra: En acostar-te a un pas de vianants o de zebra, està prohibit avançar, ja que has de cedir el pas als vianants que travessen la carretera.
  • Túnels i ponts estrets: En túnels i ponts estrets, on l’espai és limitat, sol estar prohibit avançar per a evitar situacions perilloses.
  • Quan un vehicle d’emergència està a la via: Si veus un vehicle d’emergència amb llums intermitents o sirenes enceses en la carretera, has de cedir el pas i no avançar.
  • En àrees de construcció: En zones de construcció, la circulació sol estar restringida i està prohibit avançar per a garantir la seguretat dels treballadors i els conductors.

En resum, avançar correctament en carretera és una maniobra que tots els conductors han de dominar, però ha de realitzar-se amb precaució i complint amb les normes de trànsit. Planificar amb anticipació, senyalitzar els teus moviments, mantenir una distància segura, tenir una assegurança de cotxe com la del RACC, i conèixer les situacions en les quals està prohibit avançar són aspectes clau per a garantir la seguretat en les carreteres.

Potser t’interessa: Tècniques de conducció segura

No et perdis la Guia del bon conductor