Conducció en condicions de boira

Per: Claudia Casas

carretera con niebla

Conduir amb boira en la carretera pot arribar a ser una experiència molt perillosa. La visibilitat reduïda i les condicions canviants requereixen molta atenció i tècniques especials de conducció. A continuació, et proporcionem alguns consells pràctics per a conduir amb seguretat en aquestes condicions.

1. Intenta reduir la velocitat i mantingues la distància: El primer i més important és reduir la velocitat. La boira pot ocultar obstacles i situacions a la carretera. Mantenir una distància segura amb el vehicle de davant és crucial, ja que el temps de reacció es veurà afectat.

2. Fes servir les llums adequades: Encén les llums baixes i, si el teu vehicle les té, utilitza les llums antiboira. Has d’evitar les llums altes, ja que poden reflectir-se en la boira i empitjorar la visibilitat.

3. Enfoca la teva atenció en el camí: Mantingues la teva atenció centrada en el camí i evita distraccions com el telèfon mòbil o la ràdio. En condicions de boira, has d’estar completament concentrat en la conducció.

4. Fes servir les marques del camí com a guia: En condicions de boira densa, utilitza les marques del camí per a orientar-te. Poden ser una guia valuosa per a mantenir-te en el carril correcte.

5. Escolta el teu entorn: A vegades, quan la visibilitat és extremadament baixa, és útil baixar una mica les finestres per a escoltar el trànsit, especialment en encreuaments.

conducir con niebla

6. Planifica amb anticipació: Abans de sortir, revisa el pronòstic del temps i les condicions de la carretera. Si és possible, evita conduir en condicions de boira intensa.

7. Utilitza els intermitents amb anticipació: Indica els teus moviments amb suficient antelació per a alertar a altres conductors. Si hi ha boira, els senyals visuals amb antelació seran molt importants.

8. Mantingues les finestres i miralls nets: És important que les teves finestres i miralls estiguin nets i desentelats per a maximitzar la visibilitat.

9. Considera detenir-te si és massa perillós: Si creus que la boira és massa densa, decideix parar en un lloc segur fins que les condicions millorin. Però és important que mai et paris en el carril de circulació o al costat de la carretera.

10. Estigues alerta amb els altres conductors: És possible que no tots els conductors ajustin el seu estil de conducció a les condicions de boira. Per aquest motiu, has de mantenir-te alerta a les accions d’altres vehicles.

Conduir amb boira és un desafiament que requereix precaució, paciència i preparació. Juntament amb l’assegurança de cotxe del RACC i seguint aquests consells, pots augmentar significativament la teva seguretat i la dels altres a la carretera. Recorda que el més important és arribar al teu destí de manera segura, fins i tot si això significa trigar una mica més.

Potser t’interessa: Prepara’t per conduir de manera segura a l’hivern

No et perdis la Guia del bon conductor