Quant costa carregar un cotxe elèctric?

Per: Núria Sales

cargar coche electrico

Tot i els dubtes dels consumidors sobre l’autonomia i la facilitat de càrrega de les bateries, l’interès pel cotxe elèctric ha anat augmentant els últims anys. Els elèctrics continuen sent més cars que els de combustible, però aquesta diferència de preu es pot arribar a compensar amb els costos que suposen en consum, manteniment, impostos, aparcament, etc. L’últim estudi que va fer l’àrea de mobilitat del RACC sobre el potencial de creixement del vehicle elèctric va reflectir que, en 8 anys, un conductor d’un elèctric pot estalviar fins a 29.000 euros respecte a un de combustió.

Quant em costarà carregar el cotxe elèctric a casa?

El cost de fer 100 km amb un cotxe elèctric a Espanya és entre dues i quatre vegades més econòmic que fer-los amb un vehicle de carburant, i els incentius a la compra són semblants als avantatges que ofereixen altres països.

carga coche electrico

Però, fins i tot coneixent-ne els avantatges, podria la pujada del preu de la llum d’aquest últim any frenar els consumidors que estan pensant comprar un elèctric?

Segons l’OCU, el cost de càrrega de la bateria elèctrica continua sortint més a compte que omplir el dipòsit d’un dièsel o de benzina. Carregar un cotxe elèctric costa al voltant de 200 i 450 euros, fet que suposa un increment de 250 euros més per cada 10.000 quilòmetres respecte del 2020. Aquesta pujada està endarrerint fins a 18 mesos més l’amortització del cotxe elèctric.

Quina assegurança és millor per a un cotxe elèctric? Consulta les diferents modalitats d’assegurança de cotxe que ofereix el RACC a tot risc amb franquícia, tercers amb vidres, tercers complets…

Com estalviar en la càrrega de la bateria

  • Ajusta la potència justa que necessitis, no en demanis de més si no l’has de consumir.
  • Contracta plans de tarifa plana o hores vall, que ofereixin trams d’hores més barats.
  • Endolla el cotxe en hores vall, quan el preu de la llum és més baix, per exemple, de nit, o segons la tarifa que tinguis contractada.
  • Programa les hores de càrrega del principi al final, i així evitaràs que la bateria continuï carregant quan arribi al 100%.
  • Usa carregadors de càrrega ràpida, així trigaràs menys per carregar la bateria del vehicle elèctric.
  • Fes servir carregadors amb control dinàmic de potència, també de balanceig de càrrega, que acumulen al carregador la potència contractada que no has fet servir durant el dia i te’n permeten disposar per carregar el cotxe.
  • Instal·la punts de càrrega de paret amb control de corrent per assegurar una càrrega eficient i segura. També hi ha models portàtils per poder carregar la bateria a qualsevol lloc.
  • Utilitza els punts de recàrrega que hi ha a la teva ciutat.

Carregar el cotxe elèctric cada dia, sí o no?

La resposta és sí. És millor que tinguis per costum carregar el cotxe cada dia després de fer-lo servir per assegurar-te que l’endemà no et quedaràs sense bateria. A més, és millor per a la durabilitat de la bateria no esgotar-la del tot.