El manteniment essencial del teu vehicle: claus per a allargar la seva vida útil

Per: Claudia Casas

coche a punto

Mantenir el teu vehicle en perfectes condicions no només és una qüestió de funcionament; és també un tema de seguretat i economia. Un cotxe ben cuidat garanteix un rendiment eficient, prolonga la seva vida útil i redueix el risc d’avaries que poden arribar a ser molt cares. A continuació, t’oferim uns passos bàsics sobre com mantenir el teu vehicle en perfecte estat:

  • Canvi regular d’oli

L’oli és vital per al funcionament del motor, actuant com a lubrificant i evitant el desgast excessiu de les peces. Canviar l’oli i el filtre d’oli regularment és essencial. Consulta el manual del teu vehicle per a saber cada quants quilòmetres has de fer-lo, encara que una norma general és cada 5,000 a 10,000 quilòmetres.

  • Manteniment del sistema de frens

Els frens són fonamentals per a la teva seguretat. Has de revisar periòdicament el nivell de líquid de frens i canviar-lo segons les recomanacions del fabricant. A més, és important revisar el desgast de les pastilles i discos de fre i reemplaçar-los quan sigui necessari.

  • Revisió de pneumàtics

Els pneumàtics influeixen directament en el rendiment i la seguretat del teu vehicle. Han de tenir la pressió adequada, que pots trobar en el manual de l’usuari o en una etiqueta en el marc de la porta. A més, verifica regularment la seva alineació i balanceig, així com el desgast de la seva banda de rodadura.

  • Verificació de la bateria

La bateria del teu cotxe ha de revisar-se periòdicament, especialment abans dels mesos d’hivern. Assegura’t que els terminals estiguin nets i ben subjectes i que la bateria tingui la càrrega adequada.

mantenimiento básico del coche

  • Control del sistema de refrigeració

El sistema de refrigeració evita que el motor se sobreescalfi. És clau revisar el nivell del refrigerant i assegurar-se que no hi hagi fugides en el sistema. Canvia el refrigerant cada dos anys o segons les indicacions del fabricant.

  • Revisió dels sistemes d’il·luminació

Una correcta visibilitat és essencial per a la seguretat. Revisa totes les llums del teu vehicle regularment, incloent-hi els fars, les llums de fre i els intermitents. Reemplaça les bombetes cremades immediatament.

  • Inspecció dels filtres

El teu vehicle té diversos filtres (oli, aire, combustible, cabina) que han de canviar-se regularment. Un filtre d’aire net millora l’eficiència del combustible, mentre que un filtre de cabina netejo millora la qualitat de l’aire a l’interior del vehicle.

  • Escolta al teu vehicle

Para esment a qualsevol soroll, olor o canvi en el rendiment del teu vehicle. Aquests poden ser signes que alguna cosa no va bé i que requereix una revisió professional.

El manteniment regular del teu vehicle és una inversió que es tradueix en seguretat, eficiència i estalvi. A més d’aquests consells, et recomanem l’assegurança de cotxe del RACC perquè els teus viatges siguin encara més segurs.

Potser t’interessa: Saps la diferència entre autopista i autovia?

No et perdis la Guia del bon conductor