Multes que et poden arribar sense moure el cotxe

Por: RACC Blog

Portar la matrícula bruta, aparcar a la platja o no avisar que has canviat de domicili  són algunes de les coses que poden fer que et sancionin, fins i tot amb el cotxe aturat. Et mostrem aquestes i altres multes que, potser, desconeixes.

Que el cotxe no tingui l’assegurança en regla

Sabies que prop de 2 milions de vehicles circulen a Espanya sense assegurança? Sens dubte és una xifra sorprenent, i més tenint en compte que, encara que no facis servir el cotxe, tenir-lo assegurat és obligatori. La multa per no comptar amb una pòlissa d’aquest tipus oscil·la entre els 600 i els 3.000 euros. A més, envien el cotxe al dipòsit i no pot retirar-se fins que el propietari demostri que està assegurat.

Rentar el cotxe al carrer

És un altre clàssic, sobretot en pobles i ciutats petites. Però segons l’article 4.2 del Reglament General de Circulació fer-ho està prohibit perquè, entre altres coses, es poden deteriorar voreres i carreteres. La multa depèn dels municipis, per la qual cosa el seu import pot variar molt (entre 30 i 3.000 euros). Però si tenim en compte que els ajuntaments posen el 76% de les multes, el més assenyat és no jugar-se-la.

Multa per rentar el cotxe al carrer

Tenir la ITV caducada

A vegades ens confiem i creiem que encara tenim temps de passar la ITV quan, en realitat, estem fora de termini. Si et passa, demana cita com més aviat millor perquè la multa pot anar des dels 200 als 500 euros, encara que tinguis el cotxe aturat.

Una bona opció per evitar aquesta possible sanció, si no fas servir el cotxe i no vols passar la ITV any rere any, és donar-lo de baixa temporalment.

Aparcar a la platja

La penalització depèn dels ajuntaments, però has de tenir en compte que, si deixes el cotxe a la platja, et pots trobar una multa al parabrises quan vagis a buscar-lo. Si vius en una zona de costa o hi viatges, informa’t sobre el tema.

Multa per aparcar a la platja

Canviar de casa i no avisar

Si et mudes, ho has de notificar a la Prefectura Provincial de Trànsit o al teu nou ajuntament (tot i que aquest tràmit no es pot fer a tots els consistoris). Allà hauràs d’omplir un imprès i presentar tant el permís de conduir com el certificat d’empadronament. És un tràmit gratuït que, si no l’has fet i et multen, et suposarà pagar 80 euros.

La matrícula no es llegeix bé

Un simple adhesiu o no netejar la matrícula després de conduir per un terreny ple de fang pot costar fins a 80 euros de multa. La DGT ho deixa clar: les matrícules no han de presentar obstacles que n’impedeixin o en dificultin la lectura.

Multa perquè la matrícula no es llegeix bé

Finalment, recorda que per saber si tens multes pendents, el més senzill és consultar-ho a la seu electrònica de la DGT.