Quins són els errors més freqüents en fer servir una cadireta infantil al cotxe?

Por: RACC Blog

No hi ha dubte que la seguretat dels nens en els seus viatges amb cotxe és una qüestió que interessa i preocupa cada vegada més la gran majoria de pares. Així ho demostren les dades de sinistralitat, els estudis i les enquestes sobre la qüestió, i l’elevat interès de totes les entrades del bloc dedicades a aquesta qüestió. Y per aquest motiu us fem arribar aquest article de com fer servir una cadireta infantil al cotxe.

cadireta infantil de cotxe

Dues notes ràpides sobre la creixent conscienciació de les famílies. Segons les últimes dades de la DGT, el 2014 van morir tres nens en accident de trànsit en vies interurbanes que no portaven cap sistema de retenció infantil (SRI) enfront dels 10 que van morir el 2013 i els 26 de deu anys enrere (2004). D’altra banda, a l’última enquesta del RACC sobre aquesta qüestió, un 90% de famílies mostrava un bon comportament i una elevada conscienciació respecte a l’ús dels SRI davant tot just un 10% que reconeixia que no sempre viatjaven amb el nen assegut i cordat a l’SRI.

Arnès folgat i mal guiatge dels cinturons, mals usos més freqüents
No obstant això, aquest mateix estudi demostrava, mitjançant una anàlisi visual in situ, que prop d’un 40% dels casos realitzaven un ús incorrecte de les cadiretes. Els mals usos més freqüents són l’arnès folgat i el mal guiatge dels cinturons, que poden provocar lesions de gravetat al cap i al tors del nen. Aquests mals usos estan més relacionats amb l’ús diari dels SRI que amb la seva instal·lació o posició al vehicle. A aquest vídeo pots veure’n les conseqüències i la diferència entre fer servir correctament un sistema de retenció infantil o no fer-lo.

Les dues regles d’or per evitar el mal ús de les cadiretes són:

  • Realitzar la prova in situ de l’SRI abans de comprar-lo. D’aquesta manera, ens assegurarem que el nen es troba còmode i que la cadireta s’adapta a les seves característiques físiques.
  • Revisar la instal·lació de la cadireta i l’ajust del nen en cada ús. Si viatja més d’un adult amb el nen –generalment, els progenitors–, és interessant que la revisió la facin tots dos. cadireta de cotxe per a nens

En relació a les dues pràctiques incorrectes més habituals en fer servir una cadireta infantil:

  • Arnès folgat. No hi ha millor consell que el sentit comú: asseure bé el nen a la cadireta i ajustar l’arnès de manera que quedi ben subjecte, sense estrènyer-lo en excés. Cal tenir en compte que, a més de la posició correcta del nen, l’ajust de l’arnès dependrà de la roba que porti en cada moment. L’arnès folgat és el mal ús més habitual al grup I (9-18 quilos).
  • Mal guiatge dels cinturons. En fer servir una cadireta infantil cal cordar el cinturó segons les peces de color vermell o blau que porti la cadireta: vermelles quan es col·loca la cadireta en el sentit de la marxa i blaus quan es col·loca en el sentit contrari. Per als grups II i III, el cinturó ha de passar per la part exterior de l’espatlla del nen per no provocar-li lesions al coll. Per aconseguir-ho es pot regular l’alçada de l’ancoratge superior del cinturó. El mal guiatge dels cinturons és el mal ús més habitual als grups 0+ (0-13 quilos), II (15-36 quilos) i III (15-36 quilos).

Finalment, convé destacar la importància de prestar atenció a aquestes qüestions: la llei obliga a l’ús d’SRI al cotxe i penalitza el no ús de cadiretes però no pot prevenir contra el seu mal ús.

A més del bon ús dels sistemes de seguretat del vehicle, per assegurar una bona protecció en cas d’accident convé contractar una assegurança d’auto adequada a cada vehicle i al seu ús. Els especialistes de RACC Assegurances de cotxe ofereixen el millor assessorament per evitar sorpreses.