Radars a la carretera: vigila l’ocellet!

Por: RACC Blog

És la foto que tots els conductors volem evitar: aquella on apareix el nostre cotxe, amb la matrícula ben clara i el registre de la velocitat a la qual circulàvem aquell dia per aquella carretera. I els fotògrafs més odiats són els radars… Existeixen en l’actualitat tres tipus de radars a la carretera: els radars fixos, els radars mòbils i els radars de tram. Vegem breument en què consisteixen i com saber on són.

conductor a alta velocitat

Conductor “caçat” a 210 km/h en una carretera prop de Tudela (Navarra).

1. Radars fixos

Com el seu nom indica, són radars situats en punts fixos de la xarxa viària; habitualment en trams de gran concentració d’accidents. La seva ubicació és pública i es pot consultar a la pàgina web i l’app RACC Infotransit, que recull la informació proporcionada per la Direcció General de Trànsit (DGT), Trànsit del Govern Basc i el Servei Català de Trànsit.

Si vols conèixer a fons com funcionen, pots consultar l’entrada del blog “Saps com funciona un radar?”.

radar de velocitat a Google

RACC Infotransit recull els radars fixos.

2. Radars mòbils

Hi ha dos tipus principals de radars mòbils: els ubicats en vehicles d’agents de trànsit i els anomenats “radars Pegasus”, instal·lats als helicòpters de la DGT. Els radars mòbils s’han utilitzat tradicionalment en campanyes especials de control de la velocitat i la seva ubicació ha estat sempre secreta, però la DGT va anunciar el mes de febrer passat que publicarà els trams de via on se situaran els radars mòbils a través de la seva pàgina dedicada al control de velocitat.

radar mòbil

La DGT ha anunciat que publicarà la ubicació dels radars mòbils.

Per la seva banda, segons explica la DGT mateixa, els radars Pegasus consten de dues càmeres: una primera càmera panoràmica per al seguiment del vehicle i la captació de la velocitat, i una segona càmera de detall per llegir la matrícula del vehicle. Aquests radars poden arribar a detectar velocitats de fins a 360 km/h.

3. Radars de tram

Tipus de radar que calcula la velocitat mitjana d’un vehicle en determinats trams de la xarxa viària a partir del registre de la velocitat en un punt d’inici i un punt final. És habitual la seva ubicació en túnels. Fa pocs mesos, també te’n vam explicar el funcionament en aquesta entrada del blog: “Què són els radars de tram? On estan ubicats?”.

En els cas que rebem una multa per excés de velocitat amb la qual no estiguem d’acord, el servei de Recurs de multes del RACC posa a la vostra disposició un equip d’advocats especialitzats que fan un seguiment personalitzat de cada cas.