On es pot aparcar la moto a la ciutat i sense multes

Por: RACC Blog

La moto és un dels vehicles més emprats per anar per la ciutat. És ràpida, lleugera i de mida reduïda, la qual cosa permet estacionar gairebé a qualsevol lloc, i en temps rècord. En aquest sentit, el reglament municipal especifica en quins llocs és possible aparcar la moto, sense posar en risc ni entorpir l’accessibilitat dels vianants i la resta dels vehicles. En aquest post, coneixerem els espais reservats exclusivament per a motos, com no envair les voreres i algunes multes que poden evitar-se.

moto barcelona

Places per a motos al carrer

Sempre que puguis (i trobis lloc lliure), deixa la moto en una plaça d’estacionament per a motocicletes. Aquests espais estan pensats per a les dimensions i les necessitats del teu vehicle. Només les motocicletes poden ocupar aquestes places, cosa que en facilita l’accés i la seguretat.

Respecta els vianants quan estacionis la moto, compte amb les voreres!

Si deixes la moto sobre la vorera, tingues en compte els vianants, has d’aparcar en voreres amples (de més de 3 metres). Si és una vorera estreta, no hi pots estacionar, ja que dificultaries el pas dels vianants i la resta dels usuaris. Tampoc pots bloquejar l’accés al mobiliari urbà com contenidors de les escombraries, parquímetres, i tampoc passos de zebra, carrils bici, etc.

  • No deixis la moto travessada al mig de la vorera, col·loca-la en paral·lel, i just al costat de la vorada.
  • No bloquegis l’accés a un pas de vianants.
  • No es pot lligar la moto a arbres, fanals o papereres.
  • Allunya la moto de la paret, d’accessos a edificis, d’entrades de pàrquings, etc.
  • No deixis mai la moto en doble fila.
  • No envaeixis els carrils per a bicicletes.
🔎  Davant del dubte, consulta el reglament municipal de la teva ciutat per saber on pots i on no pots deixar la moto.

A Barcelona, ​​es tramiten més de 1.000 multes a l’any per deixar la moto sobre la vorera. Les sancions per estacionar malament la moto es consideren faltes lleus, i la multa pot arribar als 100 euros. En aquest cas no hi hauria pèrdua de punts del carnet.

 

Situacions temeràries amb moto que estan prohibides

  • Circular per la vorera, encara que sigui a velocitat molt reduïda: La vorera està reservada per a vianants, pots posar en risc la seva seguretat.
  • Realitzar un canvi de sentit per guanyar temps: Evita qualsevol maniobra que no estigui permesa, respecta la línia contínua i el sentit de la marxa.
  • Circular per la vorera d’emergència: només està permès fer-ho amb si hi ha un embús, i sempre que la via ho permeti, a un màxim de 40 km/h.
  • Derrapar o aixecar la roda de davant: No s’ha de fer en cap cas i pot suposar multes de 200 a 500 euros i pèrdua de 6 punts del carnet.

🔔 Recorda que les motos també han de passar la ITV periòdicament. Assegura’t que circules amb la documentació al dia i l’assegurança en vigor.