La importància de la higiene dental

Per: Deyanira García

Tags:

Normalment, quan parlem de salut, ens referim al bon funcionament dels òrgans vitals i a la fortalesa dels músculs i els ossos, però també cal tenir molt en compte la salut dental. I és justament aquest, el tema d’avui. 

Tenir una bona salut dental no només vol dir tenir cura del somriure, sinó que també implica prevenir malalties: des de les càries fins als problemes de les genives i la pèrdua de les peces dentals. Per això és important que, des de ben petits, prenguem consciència de la importància de mantenir una bona higiene bucodental

En què consisteix una bona higiene bucodental?

Les principals accions en una boca adulta són:

  • Raspallat: el raspallat regular de les dents és el pilar bàsic de la higiene bucodental. Es recomana raspallar-se les dents després de cada àpat i, especialment, a la nit. A més, els especialistes recomanen utilitzar un raspall que s’adapti bé a la nostra cavitat, canviar-lo cada tres mesos i parar atenció a la tècnica del raspallat.
  • Fil dental: l’ús del fil dental complementa el raspallat perquè elimina les restes d’aliments i la placa bacteriana que el raspall no pot treure de les dents. Passar acuradament el fil dental entre cada dent ajuda a prevenir la formació de càries i les malalties de les genives.
  • Col·lutori: el col·lutori no substitueix el raspallat però sí que el complementa, ja que ajuda a eliminar els bacteris que puguem tenir a la boca i permet refrescar l’alè.
  • Visitar el dentista: els professionals no només poden solucionar un problema incipient, i evitar-ne les complicacions a llarg termini, sinó que també poden donar consells per prevenir malalties. A més, és recomanable fer-se una neteja bucal cada any amb un higienista. Amb l’assegurança dental del RACC, tindràs a la teva disposició professionals odontològics que t’oferiran tractaments per solucionar i prevenir problemes dentals.
  • Cuidar l’alimentació: tot el que arriba a l’interior de l’organisme passa primerament per la boca. Els aliments ensucrats, per exemple, són els grans responsables de la formació de càries. 

Quins són els riscs d’una mala higiene?

Els riscs més comuns d’una higiene deficient són:

– Càries

– Malalties de les genives

– Deteriorament de l’esmalt dental

– Mal alè

– Pèrdua de peces dentals

La pèrdua de peces dentals també pot esdevenir un problema estètic i, per tant, pot fer minvar l’autoestima del pacient. Però, a més, pot desembocar en un problema més greu, ja que, quan no es disposa de la peça dental, tant la massa muscular com l’estructura òssia es van perdent. Per això és important, en cas de pèrdua d’una peça dental, que hi posem remei com més aviat millor.  

Normalment, la pèrdua d’una dent se soluciona amb la col·locació d’un implant. Amb el mètode tradicional, aquest procés es pot allargar uns quants mesos perquè implica diverses etapes: avaluació del procediment, cirurgia de l’implant a l’os, període de cicatrització i ajustament de la pròtesi dental. No obstant això, gràcies a la tecnologia actual i als avenços en odontologia, ara és possible un implant de càrrega immediata. L’Institut Odontològic és un dels centres que ofereix aquest servei.

A través dels implants de càrrega immediata, es poden recuperar peces dentals en 48 hores. Aquest innovador procés és tan ràpid gràcies a un escàner que permet fer una avaluació molt precisa de la boca del pacient. Amb les dades extretes, s’obté tota la informació necessària per saber quin implant cal col·locar i treballar en la corona provisional d’una manera minuciosa. 

La reducció dels terminis rau en el fet que la col·locació de la corona provisional es fa en el mateix moment que la col·locació de l’arrel artificial. A més, amb els implants de càrrega immediata també es redueixen les visites a les clíniques dentals i, per tant, la durada del tractament és menor. 

Si ets soci del RACC, l’Institut Odontològic t’ofereix un descompte del 20% en els seus tractaments. Clica aquí per saber-ne més.