Coneix la normativa DGT de patinet elèctric del 2023: és obligatòria l’assegurança de patinet?

Per: Núria Sales

seguro patinete electrico

Després dels canvis en la circulació amb VMP que va introduir la darrera reforma de la Llei de Trànsit, ara es preveu que pugui arribar l’obligatorietat de l’assegurança de patinet elèctric per a l’any 2023 vinent, per frenar la xifra d’accidents amb patinet que ha anat en augment aquests darrers anys. Sobre aquesta novetat, des de la DGT es debat si aquesta assegurança es vincularà a la persona o al vehicle. En el darrer cas, caldrà matricular i registrar els patinets.

Normativa actual per circular amb patinet

Si fas servir el patinet per moure’t per la ciutat, recorda que actualment…

  • L’ús de casc és obligatori amb patinet.
  • Cal circular a velocitat màxima de 25 km/h.
  • Només pot anar un ocupant per patinet, no es pot portar una altra persona, ni adults ni nens.
  • Els patinets han de circular per vies permeses. Mai per voreres ni vies interurbanes, travessies, autopistes, autovies o túnels urbans.
  • No es pot circular amb els auriculars posats.
  • No es pot fer servir el mòbil.
  • La taxa màxima d’alcohol permesa és la mateixa que s’aplica a la resta de conductors, regulada per la Llei de seguretat viària. També està prohibit conduir un patinet sota els efectes de les drogues.
  • Es recomana disposar d’una assegurança de patinet elèctric, no és obligatòria, però podria ser-ho el 2023.

Infraccions i sancions amb patinet

Tingues en compte que saltar-se les normes i cometre infraccions amb patinet pot posar en perill la seguretat de vianants i la resta de conductors, cosa que pot comportar que et sancionin. Per exemple, conduir sota els efectes d’alcohol i drogues suposa una multa de fins a 1.000 euros. Fer servir el mòbil mentre condueixes, anar escoltant música amb auriculars o no portar sistema d’enllumenat durant la nit et pot costar 200 euros.

Patinete-Equipamiento

La DGT posa a disposició dels usuaris de VMP un manual amb informació relacionada amb les característiques dels vehicles de mobilitat personal, on s’informa de l’obligatorietat que els patinets disposin d’un sistema de frenada, un timbre i llums i reflectors davant i darrere del vehicle. Recomana, a més, que es faci servir el casc sempre, encara que al municipi on circulis no sigui obligatori, a més de disposar d’una assegurança per al patinet elèctric que inclogui la responsabilitat civil en cas d’accident.