Millorar les connexions en transport públic de casa a la feina reduiria l’ús del vehicle privat

Per: David Felipe

Un estudi del RACC i de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya destaca que una bona connexió entre destinacions i més informació sobre l’oferta actual i els aparcaments de connexió atrauria més viatgers.

Com es pot incrementar l’ús del transport públic?

Es manté pendent l’assignatura d’aparcar el vehicle privat i augmentar els desplaçaments en transport públic, per això cal trobar una resposta contundent a aquesta qüestió. Abans, però, caldria respondre’n una altra: quins criteris apliquen els usuaris a l’hora de seleccionar un mitjà per desplaçar-se? La distància entre estacions, la quantitat de transbordaments o les combinacions per fer altres desplaçaments són aspectes que afavoreixen el transport privat.

De fet, molts ciutadans asseguren que utilitzarien el tren si es duguessin a terme millores als aparcaments de les estacions (65%), si hi hagués més parades (58%) i si hi hagués també més bona connexió entre destinacions (57%). Ho revela l’estudi El punt de vista dels conductors: l’ús del transport públic i dels aparcaments de connexió a les estacions de tren, que han dut a terme el RACC i FGC entre conductors dels corredors viaris del Vallès i del Baix Llobregat (la C-58, l’A-2 i els túnels de Vallvidrera).

Més informació

Una de les claus per sumar viatgers al transport públic seria facilitar més informació per promocionar-ne l’ús, ja que un 60% dels conductors enquestats admet que no en coneix l’oferta actual; un 75% desconeix el preu del viatge; i el 53% admet que no sap quant dura el trajecte en transport públic.

A més, un 93% dels conductors enquestats indica que sempre es desplaça amb vehicle privat i només un 7% ha provat de fer-ho en transport públic interurbà, xifra que indica que hi ha un ampli marge per a la captació de nous viatgers.

Principals factors que dificulten l’ús del transport públic

No tenir una bona connexió entre el destí inicial (casa) i el final (estudis o feina) fa que un 82% dels conductors enquestats justifiqui l’ús del vehicle privat. Un 79% considera que l’ús del transport públic no és compatible amb els seus horaris, i un 77% que no hi ha suficient freqüència de pas. Per això, tenir resolt l’estacionament és el principal motiu per utilitzar el vehicle privat (97%), seguit de la comoditat (62%) i la rapidesa (61%). A més, el 45% dels enquestats afirmen que fan altres activitats personals i que això els condiciona l’elecció del mitjà de transport.

Recomanacions del RACC

L’estudi evidencia la necessitat de captar nous usuaris i augmentar la satisfacció dels actuals. Al mateix temps, cal revertir l’important desconeixement existent entre els conductors del servei que ofereix el transport públic per sumar i fidelitzar el nombre d’usuaris.

Per aconseguir-ho, el RACC proposa fer campanyes de comunicació sobre el transport públic, amb informació detallada com el temps de viatge, l’abast territorial i el preu. També defensa que cal augmentar les millores del transport públic per fer-lo més competitiu, eficaç i de qualitat, més que no pas afegir noves restriccions al vehicle privat.

font: RevistaRACC