Carnaval, t’estimo!

Per: Núria Sales

carnaval rio janeiro

Qui no s’apunta a una mica de diversió al mig de l’hivern? Benvingut, carnaval. Celebrat originàriament com un temps de relaxació previ a la Quaresma, ara té múltiples versions al voltant del món. La música i el ball són els elements comuns en tots. A punt per a la purpurina carnavalesca?

Rio de Janeiro. El carnaval més gran del món

El cor del carnaval de Rio és el Sambòdrom, creat per l’arquitecte Óscar Niemeyer, i que ve a ser per a la samba el que l’estadi de Maracanà representa per al futbol. En aquesta passarel·la amb grades a banda i banda, cada escola de samba lluita per ser escollida la millor. Durant 80 minuts ho donen tot: és una exhibició de música, ball i disfresses enlluernadores que han preparat durant tot l’any. Ja pots comprar les entrades per al proper febrer: diumenge i dilluns són els millors dies, ja que és quan desfilen les escoles més potents.

Carnaval al carrer

Més enllà del Sambòdrom, la música i el ball impregnen la ciutat carioca. Els anomenats blocos da rua són agrupacions locals que desfilen pel carrer disfressades i acompanyades per grups de música. Utilitzen sobretot tambors i altres instruments de percussió. Entre els més potents, destaquen el d’Ipanema i el de Copacabana. Si prefereixes una festa privada, no et perdis la de l’Hotel Copacabana.

Venècia. El carnaval més ‘aristocràtic’

El carnaval de Venècia no té res a veure amb el de Rio de Janeiro o amb el carnaval que celebrem aquí. En aquest, les persones es disfressen amb vestits d’època del segle XVII venecià i recorren els carrers i els canals de la ciutat. Hi ha qui diu que semblen sortits d’un quadre de Canaletto. Les grans robes, les plomes i, sobretot, les màscares són els protagonistes d’aquesta celebració que dura 10 dies. Gràcies a les màscares, en l’antiguitat, els nobles i aristòcrates es podien barrejar amb les classes populars i divertir-se sense restriccions. Tot i així, aquesta tradició no sempre ha estat viva. Durant l’ocupació de Napoleó es va prohibir per evitar conspiracions, però es va recuperar el 1979.

carnaval venecia

El Carnaval d’ara

Avui dia, la gent surt al carrer disfressada en desfilades organitzades o espontànies. El dia de màxim apogeu és dimarts. L’abillament mínim és la màscara veneciana, que sol ser de color blanc, daurat o platejat. Si vols anar a alguna de les festes privades que se celebren, prepara la targeta de crèdit.

Santa Cruz de Tenerife. El protagonisme de la reina més espectacular

És considerat el carnaval més important d’Europa i el ‘més brasiler’ de l’Estat. No és casualitat que estigui agermanat amb Rio de Janeiro. En la celebració de 15 dies hi destaca l’elecció de la reina del carnaval en una gala internacional. Les aspirants llueixen vestits espectaculars, confeccionats per artesans, que arriben a pesar entre 400 i 500 kg. De fet, necessiten rodes per poder-los moure. L’altre costat de la festa. Les murgues aporten el toc humorístic al carnaval amb les seves cançons iròniques sobre la realitat social i política. Les comparses són les encarregades de portar el ball i la música als carrers i les avingudes de Santa Cruz de Tenerife.

Altres carnavals. Nova Orleans, Londres, Colònia, Niça

A part dels tres grans carnavals, n’hi ha d’altres que destaquen al món. Alguns són menys coneguts i, fins i tot, algun se celebra a l’estiu. La calor lliga més amb el carnaval?

Londres. Se celebra l’últim cap de setmana d’agost als carrers de Notting Hill, amb més d’un milió de persones. La comunitat afrocaribenya ocupa els carrers amb la percussió, la música dels sound-systems, i les parades de menjar de carrer.

Colònia. Tot i que comença l’11 de novembre, els dies ‘bojos’ són els sis dies anteriors al Dimecres de Cendra, regats amb molta cervesa. La desfilada de dilluns és la més destacada; es llancen caramels, xocolata i confeti.

Niça. Del carnaval de França no et perdis la Batalla de les Flors, l’esdeveniment més destacat, i la Desfilada de Carnaval, amb carrosses extravagants, decorades per artesans i acompanyades de titelles. Nova Orleans. Les desfilades són les protagonistes del Mardi Gras, o carnaval de Nova Orleans. Organitzades pels krewe, mostren la rica herència cultural de la ciutat. La festa segueix de nit als locals del carrer Bourbon

Mònica Galindo per Revista RACC