Les millors pistes d’esquí per a debutants

Per: Núria Sales

esqui principiantes

Hi ha moltes raons per aprendre a esquiar, ja que és un esport molt complet, una excel·lent manera de gaudir de la natura i passar un bon dia en família o amics. Les pistes d’esquí catalanes, a les diferents estacions que trobem al Pirineu català, ofereixen recorreguts adaptats a tots els nivells i edats. Al principi pot semblar una mica complicat, però no s’hi val a desanimar-se i cal continuar practicant, en poc temps ho tindràs dominat!

Pistes d’esquí catalanes: iniciar-se en els esports de neu

Entre l’octubre i el novembre acostuma a començar la temporada de neu a Catalunya, que dura fins passada la Setmana Santa, depenent de les nevades i la temperatura. Al Pirineu català hi ha un total de 16 estacions d’esquí, 10 per practicar esquí alpí i 6 per a nòrdic. A més de pistes esquiables, les estacions ofereixen activitats alternatives per fer en família, amb circuits amb raquetes, baixar amb trineu, tobogans, passejades amb telecabina, etc.

Estacions d’esquí alpí: Baqueira Beret, Boí Taüll, Espot Esquí, Molina, Masella, Port Ainé, Port del Comte, Tavascan, Vall de Núria, Vallter 2000.

Estacions d’esquí nòrdic: Aransa, Guils Fontanera, Lles, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-La Vansa, Virós-Vallferrera

Les estacions d’esquí catalanes acostumen a diferenciar el recorregut de pistes en quatre graus de dificultat, cadascun representat per un color diferent. De menys a més:

  • Les pistes verdes són fàcils, les pistes per a principiants.
  • Les pistes blaves són pistes intermèdies.
  • Les pistes vermelles són pistes de nivell avançat.
  • Les pistes negres són pistes per a experts.

A diferència de les pistes d’esquí catalanes, a Àustria i algunes estacions de Suïssa no hi ha pistes verdes per a principiants. Fan servir el color blau per designar les baixades més fàcils.

Per moure’t per l’estació d’esquí i no perdre’t, aconsegueix un mapa de pistes a l’arribada. A més del recorregut i els colors per nivells, et donarà informació dels punts d’informació, de remuntadors, de la cafeteria, etc.

5 tips per començar a esquiar

Si aquesta és la primera vegada que esquies, demana a algun expert en la matèria que t’assessori sobre l’equip que has de fer servir, sobretot en l’elecció de les botes i els esquís. Si decideixes llogar-los a l’estació, l’encarregat t’informarà aleshores.

  1. Compra el forfet que et donarà accés a les pistes.
  2. Fes servir botes i esquís de la teva talla i que s’adaptin al teu nivell.
  3. Vesteix-te amb roba tècnica adequada, impermeable i aïllant per a la pràctica a la neu.
  4. Contracta una assegurança d’esquí per estar cobert en cas d’accident.
  5. Fes unes hores de classe amb un monitor d’esquí, t’ensenyarà la forma adequada i t’ajudarà a evitar mals hàbits o lesions.

És important acostumar-se a la sensació dels peus amb les botes posades i al lliscament dels esquís sobre la neu. Agafa el temps que necessitis fins que et sentis segur. Ja estàs a punt, a gaudir de la neu!