Les rutes dels miradors de la Costa Daurada

Per: Revista RACC

salou

Aquesta zona està esquitxada de talaies privilegiades per observar-ne els paisatges. Els miradors permeten copsar una línia costanera diferent de vegetació que es troba amb el mar, d’onades que s’estimben amb les roques. A l’interior, s’enfilen per descobrir el perfil d’unes muntanyes que aixopluguen petites poblacions, boscos, conreus i un ric patrimoni natural i històric.

La Costa Daurada es pot descobrir a través de tres rutes de miradors, els quals la mostren des d’angles i alçades diferents per redescobrir un territori ric i divers.

Salou, finestres obertes al Mediterrani

La Ruta dels Miradors de Salou desplega vint-i-tres punts d’observació enclavats en racons privilegiats del municipi amb el mar com a testimoni omnipresent. Situat entre les platges de Ponent i Llevant, la ruta s’inicia al mirador de la Bocana i continua al mirador de l’Antic Moll, que regala una vista espectacular de la platja de Llevant presidida per l’imponent estol de Jaume I. A l’inici del Camí de Ronda i a l’extrem oriental de la platja de Llevant hi ha un altre lloc emblemàtic de la ruta: Pilons. És un mirador de Salou des d’on es pot assistir a postes de sol increïbles. La ruta ofereix, també, una vista diferent de la platja Llarga, alhora que descobreix altres racons com el mirador del Far o el de la Torre Nova, amb panoràmiques de més de 180 graus de les platges de Llevant i Capellans. El conjunt de la ruta, estrenada aquest 2022, es pot consultar a la web municipal de turisme. Més informació: www.visitsalou.eu

Les talaies del Baix Penedès

La Ruta dels Miradors del Baix Penedès proposa un itinerari per la comarca que permet enllaçar una dotzena de miradors a través d’una gran ruta tot fent senderisme, amb un recorregut total de 110 quilòmetres i 2.000 metres de desnivell positiu.

Entre els miradors, n’hi ha un on hi ha l’ermita de Sant Antoni, del segle XVIII, ubicada a Albinyana, des d’on es pot observar tot el conjunt de nuclis del municipi. Endinsant-nos en l’interior, l’ermita de Sant Miquel, del segle XI, situada a l’espai natural protegit del Montmell-Marmellar, ofereix una vista espectacular d’aquest entorn. La ruta inclou, entre d’altres, el mirador Torre de Guaita de Banyeres del Penedès o la Talaia de Calafell.

La ruta dels miradors del Baix Penedès es pot consultar a través de la web de turisme del Consell Comarcal del Baix Penedès.

Transitant pels sostres del Baix Camp

La Ruta dels Miradors del Baix Camp permet accedir amb vehicle a localitzacions d’alçada del Baix Camp per resseguir amb la vista muntanyes, conreus i poblacions d’interior fins a arribar al mar. L’entorn de les restes del castell de l’Albiol pot ser un punt de partida des d’on es pot observar una panoràmica de la Costa Daurada.

Terra endins, la ruta duu fins a Arbolí, una petita població amb encant envoltada de natura. El viatge continua per paratges envoltats de muntanyes i silenci, embellits per construccions que es mimetitzen amb la roca vermella de la zona, com l’ermita de l’Abellera a Prades. Encara entre muntanyes, el mirador de Colldejou ens situa ben a prop de la Mola, un cim referent entre els excursionistes. La ruta també recorre els paisatges de l’avellana, amb punts d’observació privilegiats com l’ermita de Puigcerver a Alforja o els miradors de les Borges del Camp, Almoster, Montroig i Miami Platja.

La ruta completa d’aquesta zona es pot consultar a la web Muntanyes de la Costa Daurada del Consell Comarcal del Baix Camp.

Les rutes dels miradors ofereixen una perspectiva diferent d’un territori que disposa d’altres punts d’observació singulars. Trobareu més informació per conèixer molts altres actius naturals i patrimonials de la Costa Daurada.