Tipus de portaesquís i com col·locar-los correctament

Per: Albert San Andrés

Amb l’arribada del fred i de l’hivern, desplaçar-nos per esquiar és una de les prioritats de molta gent, però transportar correctament al vehicle els esquís o una taula d’snowboard pot arribar a ser un problema. Hi ha diferents tipus i models de sistemes de transport que us presentem, perquè portar-los sigui més confortable i no us provoqui maldecaps.

Alguns vehicles, generalment berlines, familiars, monovolums o furgonetes, ja venen adaptats per poder transportar aquesta mena de càrrega, però la majoria no estan preparats. Per això hem d’adquirir un portaesquís que ens permeti transportar-la i que ens sigui pràctic a l’hora de carregar-lo i descarregar-lo.

Esquiar és un dels grans plaers de l’hivern i ja us havíem explicat quines són les millors pistes d’esquí per a debutants, entre les quals es pot trobar el lloc adequat per a cada nivell.

Com amb qualsevol element addicional acoblat al nostre vehicle, hem de tenir en compte no depassar la velocitat que indica el fabricant a l’hora de circular, ja que aquest aspecte pot ser un gran problema i ens pot provocar accidents indesitjats.

Tipus de portaesquís

De sostre: Acostumen a ser els més comuns i usats per la majoria de conductors. Ens permeten un ràpid muntatge i desmuntatge del sistema. Són lleugers, fàcils de guardar i amb la polivalència de poder portar més esquís i taules. En aquesta categoria trobem els de guies i els magnètics.

Els primers van adaptats a la guia prevista als vehicles o enganxats als escopidors d’aigua i tenen certa distància, moltes vegades modificable, pel que fa a la xapa del cotxe, per evitar ratllades indesitjades. Per muntar-los cal tenir en compte el bon estat dels suports i col·locar-los segons les instruccions.

Els magnètics són l’altra solució per al sostre. Acostumen a tenir una càrrega més limitada —normalment un o dos jocs— i cal anar amb compte a l’hora de muntar-los, ja que van més a prop de la carrosseria i és fàcil ratllar el sostre. A l’hora de muntar-los la superfície haurà d’estar seca i neta, perquè podrien despenjar-se. Les corretges de seguretat han d’anar enganxades dins del cotxe per evitar accidents en cas de despreniment del sistema de fixació. Aquest sistema no és vàlid per a vehicles amb sostre de vidre.

Tots dos sistemes porten tancament de seguretat amb clau per evitar els amics de l’aliè i obertures laterals per carregar/descarregar els esquís.

De bola: Encara que es poden muntar en qualsevol vehicle que porti sistema d’arrossegament, en el cas de vehicles de més alçada (furgonetes, SUV, 4×4, etc.), els dos sistemes anteriors semblen complicats, ja que són poc pràctics, i el més recomanat és el portaesquís de bola. En aquest cas, una bola de remolc ens solucionarà la papereta.

Solen ser sistemes de gran capacitat, que van enganxats directament a la bola, amb els esquís en posició vertical, per la qual cosa haurem de revisar-ne l’assemblatge correcte per evitar caigudes. Com que en aquest cas la càrrega sobresortirà del vehicle, haurem de posar una placa V-20 per indicar-ho.

De roda de recanvi: és un sistema molt similar a l’anterior, però en aquesta ocasió va enganxat a la roda de recanvi col·locada a la porta del darrere. Generalment, està pensat per a vehicles 4×4 i també cal utilitzar una placa V-20.

De cofre: les caixes de sostre o cofres són una altra de les solucions de transport d’esquís. Hi podrem transportar els esquís, però gaudirem de més avantatges, ja que, segons la mida que tinguin, també podrem posar-hi les botes i altra mena d’equipament. A més, evitem que l’equip vagi a la intempèrie, però amb el desavantatge de com són de voluminosos els cofres a l’hora de muntar i desmuntar i de guardar-los.

I recordeu que, per gaudir d’una completa experiència d’esquí, el Club RACC posa a disposició de tothom l’assegurança d’esquí més completa, per passar-ho bé a la neu sense ensurts.