Cadires de seguretat per a nadons i infants al cotxe

Per: Albert San Andrés

Els sistemes de retenció infantil són avui dia un element bàsic i obligatori per a la seguretat dels més petits dalt del vehicle, que redueixen el risc de mort i de lesions en un 75 i un 90%, segons diversos estudis.

És obligatori fer-ne servir fins a una estatura superior als 135 cm, malgrat que la DGT en recomana l’ús fins als 150 cm, encara que no sigui obligatori. Normalment, aquesta altura s’assoleix sobre els 11-13 anys. Els sistemes de retenció infantil (SRI) es classifiquen en funció de l’alçada i el pes de l’infant, i hi ha diferents models homologats al mercat.

L’SRI adequat, juntament amb l’assegurança de cotxe RACC, no ha de faltar a cap vehicle. Aquí podeu saber com es calculen l’assegurança i el preu de la vostra pòlissa.

Pel que fa al posicionament dels SRI, han d’anar obligatòriament a contramarxa fins als 15 mesos o als 71 cm, ja que aquest sistema redueix el risc de lesions i mort. Tot i això, és una mesura recomanable fins als quatre anys per la seva millor absorció dels impactes, entre altres motius.

Per norma general, els SRI han d’anar instal·lats a la part del darrere del vehicle, tot i que hi ha algunes excepcions, com si el vehicle és biplaça o els seients del darrere estan ocupats per altres sistemes de retenció en ús per altres infants.

Tot i que en el passat existien sistemes d’ancoratge de corretges o de cinturó de seguretat, avui dia el sistema Isofix és el més estès, atesa la facilitat de muntatge i l’estandardització d’aquest sistema als vehicles nous. Aquest sistema redueix la probabilitat de desplaçament lateral, amb un ancoratge al xassís de dos punts al seient del darrere.

Grups d’SRI

Grup 0: fins a 10 quilos, des de nounats fins a un any, amb instal·lació a contramarxa i arnès de cinc punts. S’haurà de substituir quan el cap del nadó sobresurti del respatller.

Grup 0+: fins a 13 quilos, des de nounats fins als 18 mesos, també a contramarxa i amb arnès de cinc punts.

Grup 1: de 9 a 18 quilos, aproximadament d’1 a 4 anys, amb arnès de cinc punts.

Grup 2: de 15 a 25 quilos, de 3 a 6 anys aproximadament. Aquesta mena de cadires, com les del grup 3, correspon als seients i elevadors.

Grup 3: de 22 a 36 quilos, de 5 a 12 anys aproximadament. Com a les del grup 2, el cinturó de seguretat del vehicle haurà d’anar per sobre de la clavícula, sobre l’espatlla i sense tocar el coll, amb la banda horitzontal sobre el maluc.

A partir de 135 cm podran fer servir els cinturons de seguretat del vehicle, tot i que es recomana l’ús dels SRI fins als 150 cm. En cas que la banda del cinturó toqui el coll o passi sota el mentó del nen, haurà de seguir usant el sistema homologat.