5 errors a l’hora de carregar el cotxe per a les vacances

Por: RACC Blog

Carregar el cotxe no ha de ser complicat, sempre que segueixis una sèrie de normes, però si no ho fas bé se’n poden derivar situacions molt perilloses per a la seguretat viària i la possibilitat de rebre una multa considerable. Hi ha alguns casos particulars que se solen produir quan surts de vacances, sobre els quals t’informem a continuació:

Carregar la baca

És millor no portar objectes al sostre del cotxe perquè li fan canviar el centre de gravetat amb el conseqüent perill que representa i perquè gastaràs més combustible. Però si no tens més remei que posar-los-hi (a part de les taules de surf i les bicicletes, que tenen els seus elements específics), millor que ho facis en un cofre, perquè queda completament tancat. Però si acabes utilitzant una baca tradicional, ha de ser homologada i els objectes han d’anar repartits a l’espai que tens i lligats amb la màxima seguretat. A la fitxa tècnica del cotxe (no sempre però en general) pots trobar les indicacions del pes relatiu respecte al global del vehicle.

Picnic basket, fishing rod, flippers and bags outside car in driveway

Taula de surf

Hi ha vehicles que per la seva capacitat de càrrega permeten portar les taules de surf a dintre, però són pocs, el més habitual és portar-les al sostre, cosa que t’ha de preocupar perquè pot esdevenir un element molt perillós si no les enganxes bé .

Per començar, has de comptar amb una baca homologada, perquè això et garanteix poder assegurar-les correctament amb fixacions, ja siguin gomes, cordes o corretges.

Millor que col·loquis les taules amb la part davantera mirant cap enrere del cotxe, i si has de portar més d’una taula hi has de posar alguna separació al mig, encara que sigui un cartró, la qual cosa, a més de protegir-les entre elles, fa que no rellisquin, i així no es ratllaran, però, més important, evites que es moguin.

Maleter obert lligat amb una goma o corda

No és estrany veure un cotxe amb el maleter una mica (o molt) obert perquè la càrrega no permet tancar-lo correctament. El normal és que vagi lligat amb una goma o una corda, però, això és legal?

Les lleis ho deixen molt clar; el Reglament General de Vehicle diu: “Es prohibeix portar obertes les portes del vehicle, obrir-les abans de la seva completa immobilització i obrir-les o baixar del vehicle sense haver-se assegurat prèviament que això no implica perill o destorb per a altres usuaris”. I el maleter està considerat una porta més, per la qual cosa queda clar que no es pot portar obert, encara que sigui lligat.

Pot el gos treure el cap fora de la finestra?

Resulta molt graciós veure com un gos treu el cap per la finestra del cotxe, se’l veu feliç. Si ets dels que viatgen habitualment amb la mascota, pensa que qualsevol moviment o frenada inesperada pot resultar fatal perquè si no està subjecte pot sortir “volant”; ells no porten cinturó de seguretat. Com a norma general, el gos ha d’anar subjecte, sense possibilitat que es desplaci, sigui voluntàriament o a causa d’algun fet inesperat. Pot anar al maleter quan aquest forma part de l’habitacle, amb una xarxa o amb barres especials, o si el maleter està separat, entre els seients del darrere i davanters. I encara millor, que vagi amb un arnès especial.

5errorscarrega1

Paquets a l’espai del copilot

Moltes vegades per no col·locar paquets, maletes o altres objectes al maleter, o perquè ja no hi caben, els posem a l’interior de l’habitacle, per exemple a l’espai del copilot. La càrrega en qualsevol vehicle ha d’anar subjectada i separada de l’habitacle, és a dir, al maleter i ben col·locada. Per això ni a l’espai del copilot ni a cap altre hi pot haver objectes solts, que es puguin moure perillosament.