L’aquaplaning, què és i com evitar-lo

Per: David Felipe

La pluja sempre és un dels fenòmens més perillosos durant la conducció. La manca d’adherència provoca un canvi dràstic en el comportament del vehicle, ampliant les distàncies de frenada i canviant-ne el tacte. Altres vegades ja hem parlat de com evitar accidents amb pluja i com fer-ho amb moto, a la qual cosa cal sumar-hi altres perills com el de l’aquaplaning, una situació molt comuna que demana una atenció especial i prou perícia per controlar-la.

L’excés d’aigua, les altes velocitats, la pressió insuficient dels pneumàtics o el dibuix desgastat, el mal drenatge de l’asfalt o la brutícia són factors que poden provocar i accelerar aquest procés.

 

Què és l’aquaplaning?

L’aquaplaning és el fenomen produït per la pèrdua del contacte del pneumàtic amb la superfície, a causa de l’acumulació d’aigua i la impossibilitat d’evacuar-la, produint el lliscament consegüent sense control. Un pneumàtic a 100 km/h sol evacuar entre 15 i 20 litres d’aigua per segon, superada aquesta quantitat, podem estar en perill d’aparició del també conegut com a hidroplanatge.

 

Com evitar-lo?

Les condicions meteorològiques no depenen de nosaltres, per la qual cosa sempre hem d’adaptar-hi la conducció. Amb pluja, cal descartar els moviments bruscos de direcció i les frenades contundents. Donat el cas que ens ocupa, no cal dir que és fonamental portar elements com els pneumàtics o la suspensió en perfecte estat.

En el moment en què circulant notem aquesta pèrdua d’adherència, hem de mantenir la calma, evitant accelerar o frenar i esperant el moment de recuperar l’adherència, ja que és un fenomen inevitable després del qual haurem de guiar el vehicle correctament sense girar massa el volant.

Si circulem per una recta, el volant s’ha de mantenir ferm i sense moviment, deixant anar l’accelerador de forma progressiva, mentre que en corba s’ha de girar prou per traçar amb suavitat, evitant en tots dos casos trepitjar el fre, cosa que podria provocar una pèrdua de control del vehicle de conseqüències desastroses. Si aconseguim sortir del bassal evitant el subviratge o el sobreviratge, podrem evitar l’accident.

Apunta’t als nostres cursos de conducció segura per perfeccionar la teva manera de conduir i guanyar seguretat al volant.