Com avançar una bicicleta a la carretera?

Por: RACC Blog

Saps que el 10% dels espanyols fan servir la bicicleta cada dia i un 20% la fan servir amb certa freqüència? El Baròmetre de la Bicicleta del 2015 constata que cada any augmenta la presència d’aquest vehicle per carrers i carreteres. No obstant això, també augmenten els accidents de trànsit amb ciclistes implicats. Segons dades de la Direcció General de Trànsit (DGT), entre el gener i el maig del 2016, 11 ciclistes van morir en accidents a les vies interurbanes. Per reduir al màxim aquesta sinistralitat, és fonamental extremar la prudència quan es condueix. I sobretot recordar les normes bàsiques per passar una bicicleta.

Com avançar una bicicleta:

  • Segons la Llei de Seguretat Viària, si circulem amb cotxe i ens apropem a una bicicleta, cal reduir la velocitat del vehicle i mantenir-s’hi a una certa distància fins que arribi el moment oportú per avançar-lo.
  • A les vies interurbanes hem de deixar com a mínim 1,5 metres de distància lateral entre el vehicle i la bicicleta. A la ciutat, la distància és la proporcional a les característiques de la via, la velocitat i l’amplada de la calçada.
  • També cal respectar la distància mínima lateral en cas d’avançar i que vingui una bici de cara, circulant en sentit contrari, encara que vagi pel voral.
  • Per avançar una o més d’una bicicleta, està permès envair el carril contrari encara que hi hagi línia contínua, sempre que es garanteixin les condicions de seguretat.
  • S’han de tenir en compte factors com l’amplada i l’estat de la calçada o les condicions meteorològiques, que poden influir en la conducció d’un ciclista.
  • Als encreuaments i a les rotondes, els ciclistes tenen prioritat de pas, tant si és només un com si es tracta d’un grup.

Com avançar una bicicleta

Quan no hem d’avançar una bicicleta:

  • Quan circulem per trams estrets, amb poca visibilitat o en corbes tancades. Pot ser que no respectem la distància mínima de seguretat i hi ha perill de col·lisió frontal.
  • Si no és possible deixar la distància mínima lateral d’1,5 metres respecte del ciclista. Encara que circuli pel voral.
  • Si hi ha clots o pedres a la via que puguin complicar la circulació i fer trontollar el ciclista.

I si necessites saber més detalls per avançar correctament un ciclista: