Com podem evitar accidents de trànsit amb animals i reaccionar a una col·lisió

Por: RACC Blog

Sovint tenim al cap les vacances o, com a mínim, fer alguna escapada. Aquests desplaçaments comporten de vegades transitar per carreteres que coincideixen en algun punt amb l’hàbitat d’animals silvestres. Ells, òbviament, no entenen les normes de trànsit. Tot i que algunes d’aquestes “trobades” están cobertes per l’assegurança de cotxe (segons quina assegurança es tingui contractada), segueix sent una situació que hauríem de mirar d’evitar.

Com podem evitar accidents amb animals?

Què suposen els accidents amb animals?

Una dada curiosa sobre això és el pes que adquireixen aquests animals silvestres quan hi xoquem. D’aquestes equivalències –que podem veure al gràfic– es dedueix que els danys materials i personals que es poden derivar d’un accident d’aquestes característiques poden ser més grans del que suposem, perquè la velocitat multiplica la força de l’impacte i el pes real de l’animal atropellat. Per exemple, quan un vehicle que circula a 60 km/h xoca contra un porc senglar, el pes d’aquest arriba a les 3,5 tones, com si fos un rinoceront.

Alguns consells

Tenir en compte algunes premisses senzilles ens ajudarà a evitar accidents amb animals i a reaccionar correctament en cas de situacions de risc. Sempre que circulem per vies que creuen zones boscoses o camps o hi afronten, és important que:

  • Parem la màxima atenció: un animal pot creuar la carretera en qualsevol lloc i moment. Moltes espècies són especialment actives durant l’alba i l’ocàs.
  • Reduïm la velocitat: com menor sigui la velocitat, major serà la capacitat de reacció.

En cas que trobem un animal, és convenient:

  • Evitar els llums de llarg abast per no enlluernar i desorientar l’animal.
  • Tocar el clàxon per advertir l’animal de la nostra presència.
  • Circular a baixa velocitat i continuar alerta, així evitarem ser sorpresos per animals ressaguers que poden creuar la carretera inesperadament.

En cas de col·lisió es recomana:

Si, malgrat prendre totes les precaucions, la col·lisió és inevitable, és preferible un xoc controlat que una maniobra d’evasió incontrolada que pot posar en perill el conductor, els altres ocupants del vehicle o els que circulen en sentit contrari. Per tant, es recomana:

  • Aturar-se sense maniobres brusques: subjectar bé el volant, mantenir la direcció i frenar evitant envair els altres carrils o acabar xocant contra un arbre. El millor és advertir que ens aturarem amb el sistema de llums d’emergència del vehicle.
  • Assegurar el lloc de l’accident: posar-se l’armilla reflectant, col·locar el triangle d’advertència a la distància recomanada i, en cas de danys personals, iniciar les mesures d’auxili necessàries.
  • Avisar la policia: advertir la policia o entitat responsable de la zona perquè retirin l’animal o animals accidentats, per no entorpir ni posar en perill la circulació dels altres vehicles.
  • Observar les normes de protecció animal. Notificar l’accident en qualsevol cas i encara que no hi hagi danys aparents, perquè els responsables de la zona puguin localitzar i atendre l’animal ferit, si fos necessari.

Més informació sobre conducció i animals aquí.