Com podem saber si un cotxe té assegurança?

Per: Núria Sales

seguro coche

Sembla impossible que algú encara s’atreveixi a circular sense assegurança, oi? Doncs el cert és que a Espanya hi ha gairebé un 8% de vehicles sense assegurar, fet que suposa més de dos milions i mig sense cap mena de protecció davant d’un accident. En alguns casos es tracta de conductors que s’han oblidat de renovar-la, altres per impagament del rebut, i altres directament per negligència. Com podem saber si un cotxe té assegurança?

Perquè no et despistis i et quedis sense assegurança, és important que en portis la gestió al dia, que tinguis present la data de renovació, que aportis la documentació necessària a la companyia, etc. En aquest post, veurem de quina manera podem comprovar que un cotxe té l’assegurança donada d’alta i per quin motiu cal actualitzar-la.

Comprovar que el meu cotxe té l’assegurança en vigor

Per saber si l’assegurança del teu cotxe està en regla, és tan simple com posar-te en contacte amb la teva companyia d’assegurances i demanar informació sobre el seu estat. S’ha fet efectiu el pagament del rebut? Consta algun impagament? En quina data es renovarà?

Per evitar la baixa per impagament:

  • Si el pagament està domiciliat en un compte bancari, assegura’t que hi ha prou diners perquè la companyia pugui cobrar aquest import i no es retorni.
  • Si el pagament es fa per targeta, posa’t en contacte amb l’asseguradora abans de la data de renovació per fer el pagament. Passada la data de renovació, constarà com un impagament i corres el risc que passats uns dies la donin de baixa i et quedis sense assegurança.

He tingut un incident amb un altre cotxe, com puc saber si un cotxe té assegurança?

Per saber si un cotxe està assegurat correctament n’hi ha prou amb accedir al Fitxer Informatiu de Vehicles Assegurats (FIVA). En aquesta base de dades es registren tots els vehicles que s’han donat d’alta a qualsevol de les companyies asseguradores d’Espanya.

També pots obtenir aquesta informació a través del registre de la DGT sol·licitant l’Informe del Vehicle General de Trànsit, on se’t facilitarà de forma gratuïta la informació bàsica del vehicle que vulguis consultar.

Circular sense assegurança: riscos i multes

Si bé trobar l’assegurança adequada pot ser complicat, les conseqüències de ser un conductor sense assegurança poden resultar catastròfiques. Amb disposar d’una assegurança a tercers, per bàsica que sigui, n’hi ha prou per circular de manera correcta i legal. Els riscos per conduir un cotxe no assegurat són:

  • Un vehicle sense assegurança comporta una multa de 800 € si està estacionat, de 1.500 € si circula i de 3.000 euros en el cas que hagi causat un accident.
  • Si s’acaba en judici, no disposaràs de cobertura jurídica i, per tant, t’hauràs de fer càrrec dels costos que suposi.
  • Si un agent constata que un cotxe no té assegurança, a més d’imposar una sanció econòmica, podrà immobilitzar-ho com passa als controls de drogues i alcoholèmia.

Circula sempre protegit amb l’assegurança de cotxe del RACC que et cobreix siguis on siguis


Com podem saber si un cotxe té assegurança? Preguntes i respostes sobre l’assegurança de cotxe obligatòria

  • He patit un accident amb un cotxe sense assegurança i jo no en soc el responsable

És l’altre cotxe, el culpable de l’accident, el que t’ha d’indemnitzar pels danys materials i personals que t’hagi pogut causar.

  • Tinc un cotxe al garatge que no faig servir, s’ha d’assegurar?

Sí, perquè la llei estableix que tots els automòbils donats d’alta han de tenir una assegurança. Encara que es tracti d’un cotxe en desús, fet malbé, vell, etc., està obligat a tenir-la. Si es tracta d’un cotxe donat de baixa, es pot cancel·lar l’assegurança sense altres conseqüències.

  • Em vull vendre el cotxe, hauré de donar de baixa l’assegurança?

Abans de donar-lo de baixa o fer un canvi de titular, explica-li al teu gestor d’assegurances la situació perquè faci el tràmit que correspongui i es respectin les dates i condicions del contracte. Per exemple, si has d’adquirir un altre cotxe nou a canvi, és possible que puguis aprofitar la mateixa assegurança aplicant els canvis que siguin necessaris.

  • Puc conduir altres cotxes?

Si has de conduir un cotxe que no és teu, que és d’un familiar, un amic, un company de feina, etc., t’has d’informar abans si l’assegurança d’aquest cotxe et cobreix com a conductor ocasional. Algunes companyies demanen que consti el nom de tots els conductors per estar coberts en cas d’accident, altres limiten aquesta protecció a l’edat del conductor en qüestió, etc. Davant del dubte, no condueixis un cotxe si no estàs protegit!