Com senyalitzar un accident de cotxe amb els llums V-16

Por: RACC Blog

Les coses canvien. Gràcies a l’avanç tecnològic, algunes situacions característiques a la carretera se substitueixen per altres hàbits que ajuden a reduir el risc d’accidentalitat. Avui parlem d’un element tan comú als maleters dels cotxes com els triangles d’emergència, que ja tenen un substitut més còmode, innovador i, sobretot, segur. Benvingudes les novetats que ajuden a salvar vides!

Efectivament, una nova normativa (Reial decret 159/2021, del 16 de març, pel qual es regulen els serveis d’auxili a les vies públiques) assenyala que l’1 de gener de 2026 ja no es podran utilitzar els triangles per senyalitzar la presència d’un vehicle detingut a la carretera. A canvi, s’ha d’utilitzar el llum d’emergència V-16, que ja es permet des de l’1 de juliol de 2021.

Intermitent i geolocalitzable

Bàsicament, el V-16 és un dispositiu lluminós intermitent de color taronja i de base magnètica que s’ha de situar al sostre del cotxe ( “a la part més alta possible del vehicle immobilitzat”, com diu la normativa). D’aquesta manera, el vehicle serà visible per tots els usuaris que s’aproximen al lloc de l’incident, des de qualsevol banda.

A més, els dispositius homologats hauran d’incorporar obligatòriament un sistema de geolocalització. Quan s’activi, aquest sistema enviarà cada 100 segons la ubicació del vehicle a l’anomenat “núvol DGT 3.0”. Aquesta nova plataforma de la Direcció General de Trànsit permetrà la interconnexió entre tots els actors de la mobilitat (conductors, vehicles, infraestructures) per millorar la seguretat viària. En el cas d’avui, el senyal que emeti el nostre V-16 es convertirà en un avís d’emergència als panells de la carretera i als sistemes d’informació dels vehicles, perquè puguin extremar la precaució quan s’acostin al lloc de l’incident. A aquest sistema li cal el desenvolupament de la xarxa 5G, de manera que no estarà operatiu fins al 2025.

Per què desapareixeran els triangles?

La resposta és simple i evident. D’una banda, per la visibilitat més gran que ofereix el llum V-16 del vehicle aturat. De l’altra, perquè pot col·locar-se sense sortir del vehicle (només cal estirar el braç) i evita haver de caminar 50 metres per la carretera per col·locar els triangles, amb tot el risc que això suposa. Segons la DGT, aquesta acció va provocar la mort de 28 persones entre el 2019 i el 2020 a les carreteres espanyoles (sense comptabilitzar els possibles morts de Catalunya i País Basc).

Llum obligatori el 2026

El llum V-16 serà obligatori l’1 de gener del 2026, quan substituirà definitivament els triangles. Mentrestant, poden seguir utilitzant-se indistintament les dues opcions.

Compte! L’ús del V-16 es permet des de l’1 de juliol del 2021, però els dispositius que estan actualment a la venda no seran vàlids el 2026 perquè no compten encara amb el sistema de geolocalització. Els nous llums homologats es podran adquirir a partir del desembre del 2021 i la DGT comptarà amb una pàgina web que recollirà tots els models permesos (serà a l’adreça http://www.dgt.es/v16, encara no habilitada).