Compartir cotxe, estalviar i tenir cura del medi ambient

Per: Núria Sales

El fet de compartir cotxe, en què dues o més persones fan ús d’un mateix vehicle, ha anat més enllà amb el carsharing, en què el propietari o empresa posa a disposició el seu vehicle mentre no l’està fent servir, i un altre usuari que el necessita paga per ell per fer un viatge. Has llogat mai un cotxe per hores a un particular? La tendència del carsharing està en apogeu a les grans ciutats, però moltes persones encara no estan molt segures de què és realment i de com funciona.

En un estudi realitzat el 2019 per l’Àrea de mobilitat RACC, sobre l’ús dels vehicles compartits a Barcelona, ​​va recollir que, entre totes les persones enquestades, la gran majoria no compartia vehicle (80%) i preferia fer-ne un ús individual. En canvi, més de la meitat de les persones que sí que llogaven un cotxe, ho feien per anar a la feina (52%), per a desplaçaments d’oci (31%) i, finalment, per a escapades de cap de setmana (17%) i viatges (2%).

La majoria dels usuaris de carsharing no tenen vehicle propi, sobretot per una qüestió econòmica (costos d’adquisició i manteniment) i de baix ús.

Com funciona el cotxe compartit?

Trobaràs diferents empreses que ofereixen carsharing a través d’una app i altres plataformes que posen en contacte propietaris de vehicles amb persones que necessiten un cotxe en un moment concret. És el cas de CityTrips, l’app del RACC que permet trobar vehicles disponibles al teu voltant i reservar-los de seguida per començar el teu desplaçament. A més, a la mateixa app pots completar la teva ruta amb altres mitjans de transport.

Si tens dubtes a l’hora de seleccionar el model que més se t’adapta, t’aconsellem que pensis abans per què el necessites, i que tinguis en compte els següents factors:

Tipus de vehicle que necessites: Un cotxe per a una escapada a la muntanya, un vehicle de transport, un cotxe per a un desplaçament laboral, etc. L’eficiència, l’aspecte i la practicitat poden ser factors determinants segons la situació.

La distància per a la recollida del vehicle: Has de desplaçar-te fins al lloc on es troba el cotxe, així que et sortirà a compte buscar els que hi ha disponibles a la teva zona.

El cost: Les tarifes es mesuren normalment en hores, dies i/o quilòmetres que es faran.

L’assegurança: Per norma general, ja s’inclou una assegurança quan llogues el vehicle. Pregunta-ho quan facis la reserva per evitar ensurts.

Si has de conduir un cotxe compartit per primera vegada, la DGT recomana que…

  • Tinguis el permís de conduir vàlid i en vigor.
  • Quan pugis al cotxe, corda’t el cinturó, ajusta els retrovisors i el reposacaps.
  • Respecta els límits de velocitat i no condueixis si has consumit alcohol o drogues.
  • Les distraccions provoquen accidents, no facis servir el mòbil conduint.
  • Si és un cotxe elèctric, recorda que no té embragatge, ves amb compte i evita trepitjar el fre de forma brusca.
  • Atent als vianants, molts cotxes són silenciosos i no se senten quan s’acosten.
  • Són cotxes amb més acceleració, vigila quan arrenquis als semàfors.

Quin estalvi suposa un cotxe compartit?

Les despeses habituals que suposa un vehicle de propietat al cap de l’any, com ara la benzina, el manteniment, l’assegurança de cotxe, l’impost de circulació, etc., queden repartides i compensades si el vehicle es posa a disposició d’altres conductors, ja que minimitza el cost que suposa fer-se càrrec de totes aquestes despeses de manera individual.

city_trips_cast

I això no només beneficia els qui comparteixen cotxe, sinó que afavoreix la mobilitat a la ciutat, ja que es desplacen menys vehicles a les hores punta:

  • Es triga menys temps per trobar un aparcament.
  • Es redueixen les emissions i la contaminació.
  • Millora el trànsit a les carreteres.
  • Realitzem els desplaçaments en menys temps.
  • Aconseguim que hi hagi menys accidents a la carretera.

I el medi ambient?

L’ús del cotxe compartit promou que els conductors agafin un cotxe quan el necessiten en lloc de posar-lo en circulació per a una sola persona. D’aquesta manera, es redueix el trànsit a les carreteres i l’emissió de gasos nocius. Com que s’ha de pagar pel trajecte, s’eviten els viatges innecessaris i de poca distància, optant per alternatives més sostenibles com el transport públic, la bici o anar a peu.

A més, la majoria de les empreses de carsharing ja disposen a la seva flota de vehicles de models híbrids o elèctrics, per contribuir a la reducció de les emissions i la contaminació a les ciutats.