Tips de conducció per carreteres que rellisquen

Per: Claudia Casas

conducir por carreteras resbaladizas

Durant els mesos d’hivern, o en condicions climàtiques adverses, les carreteres que rellisquen poden representar un gran problema. Aprendre a conduir amb seguretat en aquesta mena de carreteres és bàsic per a evitar un accident.

En aquest article et mostrem una sèrie de consells i tècniques que poden ajudar-te en cas de trobar-te amb una carretera que rellisca amb millor confiança i seguretat.

1. Preparació del vehicle: Abans d’emprendre un viatge, és crucial assegurar-se que el teu vehicle estigui en condicions òptimes per a les carreteres que rellisquen. Això inclou revisar els nivells de líquid anticongelant, assegurar que els pneumàtics tinguin el dibuix adequat i estiguin correctament inflats, i verificar que els eixugaparabrises funcionin bé. A més, és aconsellable portar cadenes per als pneumàtics en cas de neu o gel.

2. Reduir la velocitat: La regla d’or en conduir per carreteres que patinen és reduir la velocitat. La disminució de la velocitat permet més temps per a reaccionar davant situacions imprevistes i ajuda a evitar el derrapatge.

3. Augmentar la distància de seguretat: Mantenir una major distància amb el vehicle que va al davant és essencial, ja que les carreteres que patinen augmenten el temps de frenat. Una distància de seguretat més àmplia ofereix un marge de maniobra addicional en cas d’emergència.

4. Frenar i accelerar amb suavitat: Realitzar moviments bruscos en el volant, frenar de cop o accelerar ràpidament pot provocar la pèrdua de control del vehicle. És important fer aquestes accions de manera gradual i suau.

5. Utilitzar la tècnica de conducció en corbes: En aproximar-se a una corba, has de reduir la velocitat abans d’entrar i evitar frenar mentre estàs en la corba. Mantingues una velocitat constant al llarg de la corba i accelera suaument en sortir d’ella.

6. Coneix les característiques del teu vehicle: Has de familiaritzar-te amb com el teu vehicle respon en condicions de relliscades, especialment si té característiques com a control de tracció o sistemes de frenat antibloqueig (ABS).

7. Evita maniobres innecessàries: En carreteres que patinen, és millor evitar canvis de carril innecessaris o maniobres que puguin desestabilitzar el vehicle.

8. Para esment a l’entorn: Has d’estar atent al que succeeix al teu voltant. Això inclou observar com altres vehicles estan conduint i estar al corrent de possibles perills a la carretera, com trossos de gel o acumulacions de neu.

9. Tenir un pla d’emergència: En cas que el teu cotxe comenci a derrapar, és important saber com reaccionar. Generalment, recomanem no frenar bruscament, sinó dirigir suaument el volant en la direcció que desitges anar.

10. Mantingues la calma: Finalment, mantenir la calma i no entrar en pànic és imprescindible. L’ansietat i el nerviosisme poden portar a prendre decisions precipitades.

Com hem vist, conduir per carreteres que rellisquen pot ser tot un repte però amb una mica de preparació i l’aplicació d’aquestes tècniques, els conductors poden incrementar significativament la seguretat i la dels altres en la carretera.

A més, recorda que l’assegurança de cotxe del RACC et protegirà sempre amb opcions com: Tercers Bàsic, Tercers amb Llunes i Tercers Ampliat(llunes, incendi i robatori).

Potser t’interessa: Conducció en condicions de boira

No et perdis la Guia del bon conductor