Els nous canvis a la ITV del 2022

Per: Albert San Andrés

Ja havíem parlat dels punts que s’examinen a la ITV i dels aspectes a revisar abans de passar la prova i ara, amb el canvi d’any, la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) ha actualitzat el procediment amb la inclusió de dues noves proves: la revisió dels sistemes avançats d’assistència a la conducció (ADAS) i la prova de sorolls de fuga. Aquest any s’estrenaran a la revisió obligatòria els vehicles matriculats el 2018 que compleixin els quatre anys d’antiguitat –matrícules entre les lletres KGN i KSS– als quals ja se’ls aplicarà aquesta nova normativa.

ADAS

Els sistemes d’ajuda al conductor són un dels elements que han cobrat més importància els darrers anys. El Parlament Europeu, amb la intenció de reduir les víctimes mortals i els ferits, obliga a partir de l’1 de gener del 2022 que tots els nous models portin, com a mínim, vuit d’aquests sistemes. L’assistent de velocitat, l’assistent de carril, l’alcoholímetre antiarrencada, l’advertència de somnolència o el sistema de frenada d’emergència són alguns dels ADAS que podem trobar actualment.

Des del 20 de maig del 2020, el Reglament 2019/621 obliga els fabricants de vehicles a facilitar les dades tècniques per poder realitzar la pertinent revisió a la ITV i que ara passarà a ser una prova més, que serà revisada de forma electrònica per comprovar-ne el funcionament.

Què puc revisar abans de passar la ITV?

CONTROL DE SOROLLS

La directiva 2014/45/UE de la Comissió Europea dicta que el control de sorolls s’ha de dur a terme abans del 2023. Aquesta serà una prova aleatòria per als vehicles sospitosos de tenir modificada alguna de les parts que componen la fuita. La prova, que ja s’aplica a les motocicletes, té com a objectiu reduir el soroll d’alguns vehicles que superen els decibels permesos.

Targeta d’inspecció tècnica i permís de circulació del vehicle continuaran sent els documents a aportar a la revisió. Per la resta, la prova continuarà constant dels habituals exàmens, i serà sancionat amb multes d’entre 200 i 500 euros el fet de circular amb la ITV caducada.

Recorda que pots superar la ITV amb èxit amb una revisió prèvia al Centre RACC Auto.