Encara fumes al cotxe amb els nens dins?

Tags: .,

Por: RACC Blog

Anglaterra, Gal·les, França, certes zones dels EUA, Canadà i Austràlia…, cada vegada són més els països que prohibeixen fumar als cotxes particulars si hi ha nens dins. Al nostre, de moment, està permès, però això no significa que sigui la millor opció, ni per a tu ni per als menors.

Fumes al cotxe amb nens dins

 

Estaries d’acord a fer que no es pogués fumar al cotxe si hi viatgen menors? A aquesta pregunta van respondre més de 5.500 espanyols l’any 2015, i només el 20% dels que fumen s’oposen a regular-ho. A més, una gran majoria dels participants (el 90%) declara que no fuma al cotxe si hi ha nens.

Riscos per a la seva salut

Si encara ets dels que fumen al cotxe, o permets que uns altres ho facin en presència de menors, tingues en compte que els pulmons dels nens són més petits i no estan del tot desenvolupats, per la qual cosa fan més respiracions per minut que els adults.

  • Quan hi ha algú fumant a prop acaben inhalant més quantitat de fum, i també de tòxics (segons l’OMS en el fum del tabac hi ha, com a mínim, 250 productes químics nocius). I com que no disposen d’un sistema de defenses totalment desenvolupat, aquestes substàncies tòxiques els poden afectar encara més.

  • Fer-ho en espais petits com el cotxe és especialment perillós, perquè el nivell de concentració de fum pot ser fins a 25 vegades superior al d’altres llocs tancats més grans.

  • Tot això pot tenir conseqüències en la salut dels petits: el risc d’infeccions d’oïda augmenta un 50%, es donen un 20% més de casos de crisi asmàtica, un 30% més d’infeccions respiratòries com pneumònia i bronquitis i, en els bebès, augmenten els ingressos hospitalaris. Fins i tot s’ha apuntat que en els nounats exposats al fum del tabac es donen més casos de mort sobtada del lactant.

Més distraccions al volant

Els nens no són els únics que sofreixen les conseqüències de fumar al cotxe. I no només parlem dels riscos del tabac per a la salut. Tenir un cigarret a la mà és una pràctica de risc que suposa moltes petites distraccions: subjectar el cigar, encendre’l, apagar-lo o procurar que no es desprengui la cendra. Per evitar riscos s’aconsella parar cada dues hores en els trajectes llargs i aprofitar aquest moment per fumar. El percentatge d’accidentalitat pot ser fins a un 50% major en fumadors, com es desprèn de l’estudi “La distracció dels conductors: un risc no percebut” de la Fundació RACC.

Distraccions per fumar al cotxe

 

Altres petits gestos que poden ajudar-te a aconseguir un cotxe 100% lliure del fum del tabac és mantenir els cigarrets fora del teu abast mentre condueixes, ocupar el cendrer amb monedes o inutilitzar l’encenedor connectant-hi el mòbil.

Recorda que si vols deixar de fumar i no saps com, tingues en compte que el servei d’Assistència Sanitària del RACC pot assessorar-te sobre aquest tema.