Et vibra el cotxe quan acceleres? Els cinc motius més habituals

Per: Albert San Andrés

¿Vibra tu coche al acelerar?

Si el cotxe et vibra quan acceleres, és senyal que alguna cosa no va bé. A més de ser molest a l’hora de conduir, aquest inconvenient pot ser l’avantsala d’una altra mena de problema més greu. A continuació, us expliquem cinc de les possibles causes de la vibració en accelerar.

Un vehicle no ha de vibrar gens, més enllà de la lògica tolerància que pugui tenir una màquina amb un motor de combustió. Si el cotxe vibra quan acceleres, pot ser que pateixi una avaria, la qual cosa compromet greument la nostra seguretat, creant inseguretat en la conducció i afectant l’estabilitat. És de vital importància identificar el motiu i solucionar-lo per poder circular per vies urbanes, autovies i autopistes amb més seguretat.

Les vibracions ens han d’alertar del mal funcionament d’algun dels components del vehicle, ajudant-nos a detectar el motiu de l’avaria. Algunes avaries poden provocar un desgast més gran d’alguns dels elements, un menor rendiment i un consum de combustible més elevat, arribant fins i tot a provocar un accident. Per això sempre és recomanable anar a un taller de confiança, com Centre RACC Auto, per solucionar el possible problema i poder gaudir d’una conducció sense ensurts.

Potser t’interessa: Prepara’t per conduir de manera segura a l’hivern

Tot seguit us deixem alguns dels motius més comuns que poden provocar vibracions a les acceleracions:

  • Pneumàtics o llantes en mal estat: Les rodes són un dels elements més exposats d’un cotxe. Suporten cops i impactes constantment, que poden danyar les llantes o els pneumàtics. Per norma general, amb un bon equilibratge se solucionarà, però es pot donar el cas d’un desgast irregular del pneumàtic o de la deformació de la llanta, i aleshores s’haurà de reemplaçar. Les femelles/cargols deteriorats o mal collats també poden ser un motiu.
  • Suport motor: Els suports del motor són una de les peces que es poden deteriorar amb l’ús. Són uns tacs que uneixen el bastidor i el motor del cotxe la funció dels quals és absorbir les vibracions de motor i caixa de canvis. Amb el temps, poden deformar-se o trencar-se, provocant una incòmoda vibració, que fins i tot pot portar a altres avaries de més gravetat.
  • Avaria del motor: En aquest cas, hi ha la possibilitat que sigui una avaria de motor la que causi la vibració. Un mal funcionament per diferents motius pot causar vibracions no desitjades. Problemes amb la transmissió, l’embragatge, mala compressió o cilindres en mal estat en poden ser alguns.
  • Frens: Unes pinces de fre o uns tambors encallats poden ser un dels motius que dificulten l’acceleració del cotxe. En aquest cas, també es poden provocar vibracions a l’hora de frenar per la deformació dels discos, a més de la desviació del vehicle cap a un lateral, sobretot en cas de mal calibratge als tambors.
  • Juntes homocinètiques: Les homocinètiques o juntes de velocitat constant formen part dels eixos del cotxe. El mal estat dels seus protectors pot introduir brutícia a dins, provocant-ne el deteriorament i la posterior vibració.

¿Vibra tu coche al acelerar?

Potser t’interessa: DGT: nous senyals, normes i multes

No et perdis la Guia del bon conductor