Excès de velocitat, on està el límit?

Tags: .

Por: RACC Blog

El passat mes d’abril, la Direcció general de trànsit (DGT) va desenvolupar una campanya de control en la qual va alertar que l’excés de velocitat causa més de 300 morts cada any a Espanya. Encara que és innegable que s’ha aconseguit un enorme avanç en la sensibilització dels conductors, aquesta dada reflecteix que encara existeix molt marge de millora: mantenir una velocitat adequada podria evitar una quarta part dels morts en accidents de trànsit.

excés de velocitat

Els límits de velocitat són un dels temes de debat permanent al món de la mobilitat a tot el món; entre altres aspectes, per les diferents normatives i estratègies de control a cada país. Sí Si hi ha unanimitat a considerar aquest aspecte com un factor clau en la reducció de la sinistralitat: en les últimes setmanes, tant el European Transport Safety Council (ETSC) com el German Road Safety Council (DVR) han posat sobre la taula la necessitat de revisar els límits davant l’increment de la xifra de víctimes en 2015.

A Espanya, la Llei de Seguretat Viària i el Reglament General de la Circulació fixa la següent taula de sancions en funció del límit de velocitat de cada via:

Tabla de límite de velocidad en Catalán

 

No obstant això, el control i el mesurament de la velocitat de circulació no és una tasca tecnològicament senzilla. En els últims mesos s’ha registrat una polèmica sobre l’aplicació dels marges d’error dels radars després d’una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Castella-la Manxa, que va donar la raó a un automobilista perquè se li va multar sense aplicar aquest marge.

Si aquestes vacances tens previst viatjar per Europa amb cotxe, recorda que pots consultar les principals normatives de tots els països de la Unió Europea a la pàgina web de Mobilitat i Transports de la Comissió Europea.

I si encara consideres que circular a una velocitat superior a la permesa és una qüestió que solament t’incumbeix a tu i no afecta els altres, potser aquesta campanya de la DGT t’ajudi a reflexionar:

O el següent espot del Departament de Transport del Govern de Nova Zelanda:

https://www.youtube.com/watch?v=bvLaTupw-hk